Acupunctura

Dr. Ioana Cimpoesu
Medic specialist Medicina generala
Competenta in Acupunctura

Acupunctura, cu o istorie de cateva mii de ani, ocupa un loc important in randul mijloacelor de influentare a starii de sanatate a organismului prin metode naturale.

Acupunctura completeaza medicina moderna, dar nu o substituie, facand uz de resursele de vindecare proprii ale organismului, fara sa aduca in acest scop nici un element strain. De aceea, domeniul ei predilect de actiune il constituie tulburarile functionale, fara substrat lezional organic. Acupunctura poate fi aplicata in scopul redresarii unor functii dereglate, influentand reactiile organismului la boala sau poate fi aplicata simptomatic, adresandu-se unui simptom cum ar fi de exemplu durerea.

Conform teoriei Medicinii Traditionale Chineze, viata si sanatatea sunt mentinute de o energie numita Qi, orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducand la boala. Acupunctura are rolul de a debloca si regla circulatia acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic. Asadar, acupunctura se adreseaza partii energetice a organismului. Energia umana circula in organism prin intermediul unor canale numite meridiane, alimentand diversele organe corespunzatoare si iesind la suprafata pielii unde interactioneaza cu exteriorul. La acest nivel energia poate fi influentata prin stimularea unor puncte (acupuncte) cu rezistenta joasa si cu vibratii reduse, prin introducerea unor ace fine speciale de acupunctura. Prezenta unei circulatii normale a energiei reprezinta un corp sanatos. Perturbarea fluxului de energie din meridiane duce la aparitia bolii. Emotii foarte intense, greseli alimentare, traumatisme, efort fizic excesiv sau lipsa lui, uscaciune, vant, frig, umiditate sunt factori patogeni care contribuie la blocarea meridianelor. Tratamentul prin acupunctura presupune identificarea blocajelor din sistemul energetic si eliminarea acestora, urmat de reluarea curgerii fluide a energiei, ceea ce permite restabilirea circulatiei sangelui in corp pentru a hrani in mod corespunzator tesuturile si organele si pentru a redobandi starea de sanatate. In timpul inteparii, punctul incepe sa transmita un flux de informatii bidirectional : energetic, catre organul afectat, si catre creier, prin circuitul sistemului nervos care "comanda" organului afectat sa inceapa procesul de vindecare.

Printre afectiunile in care acupunctura se dovedeste utila enumeram :

  • dureri musculo-osteo-articulare (lombalgii, sciatica, torticolis, artroza in diferitele ei forme - gonartroza, coxartroza, artroza umarului, spondiloza, dureri de spate, de ceafa, solduri, brate)
  • modificari structurale mici de coloana vertebrala (hernia de disc incipienta)
  • in sfera digestiva : balonari, arsuri, hiperaciditate, dureri abdominale, constipatie, diaree
  • in sfera sistemului nervos : anxietate, insomnie, sindrom neurovegetativ
  • tulburari endocrine : dureri menstruale, menstre neregulate, infertilitate

In bolile cronice, acupunctura ajuta prin ameliorarea simptomatologiei, rarirea acutizarilor, reabilitare functionala.

In scop profilactic, acupunctura poate face o preventie a evolutiei spre agravare sau o preventie a declansarii unor afectiuni.

Contraindicatiile acupuncturii :

  • in stari de epuizare, de ebrietate, in stari ce se insotesc de alterari ale constiintei
  • dupa roentgenterapie sau corticoterapie
  • in cardiopatia ischemica cu tulburari ECG, in marile insuficiente organice (renale, hepatice), in convulsii
  • in cazul pacienÅ£ilor cu tulburari de coagulare si a celor care iau tratament anticoagulant

Alaturi de acupunctura clasica, in functie de necesitati, se pot asocia diverse metode :

  • Terapia prin moxa (moxibustia)
    Reprezinta o forma de tratament specific ce consta in aplicarea si fumegarea la nivelul acupunctelor (direct pe punctul de acupunctura sau indirect - pe manerul acului) a moxei (cel mai frecvent obtinuta din planta pelin negru - Artemisia vulgaris), realizand prin efectul termic local si difuziunea principiilor active ale plantei prin piele, stimularea si reglarea fluxului de energie ce strabate organismul. Aceasta metoda este utila in special in boli reumatice, articulare, nevralgii, astenii.
  • Electroacupunctura
    Consta in aplicarea unor curenti electrici de intensitate mica la nivelul punctelor de acupunctura. Aplicarea se poate face prin intermediul acelor inserate in piele sau prin intermediul unor electrozi, nemaifiind necesara inteparea. Curentii electrici au efect stimulator asupra celulelor, tesuturilor si intreg organismului. Electroacupunctura este utilizata in special in sindroamele dureroase cronice sau in cazurile in care energia (Qi) este dificil de stimulat.
  • Terapia cu ventuze
    In Medicina Traditionala Chineza, acestea sunt o modalitate de aplicare a unui principiu terapeutic, si anume aducerea bolii din profunzime la suprafata, de unde poate fi mai usor eliminata de organism. Ventuzele pot fi din sticla, bambus sau material plastic si toate au la baza mecanismul de suctiune. In cazul ventuzelor din plastic vidul este produs de o mica pompa actionata manual. Pielea si tesutul subcutanat sunt aspirate in interiorul ventuzei. Drept rezultat, se produce o miscare a sangelui in zona respectiva, se elibereaza toxine, se face stimularea punctelor de acupunctura alese conform afectiunii, cresterea circulatiei sangelui si a limfei, relaxarea muschilor blocati, reducerea inflamatiei si mobilizarea agentilor proprii de vindecare ai organismului in zona respectiva. Ventuzele lasa pe piele urme usor de recunoscut in locurile unde au fost puse, usoare echimoze, care insa nu sunt dureroase si dispar ca orice vanataie in cateva zile. Cele mai importante afectiuni pentru aplicarea ventuzelor sunt contracturile musculare, spondilozele cervicale si lombare, durerile intercostale. De asemenea, pot fi folosite in afectiuni respiratorii, probleme digestive, etc.
  • Gua Sha (scrapping)
    Gua inseamna frecare iar Sha este termenul folosit pentru a descrie acumularea sangelui la suprafata pielii. Este o tehnica de tratament folosita de multe secole in Asia de Est. Acest tratament consta in aplicarea unor tehnici de presiune-masaj-razuire in sens unidirectional, cu ajutorul unui instrument neted (de obicei o piesa de jad), la nivelul pielii anterior lubrifiate, ce provoaca aparitia unor mici pete terapeutice de culoare rosiatica. La cateva minute dupa aparitie, aceste puncte mici rosii se transforma intr-o roseata neuniforma, urmand ca in decurs de 2 - 4 zile sa dispara. Aparitia stagnarilor, atat energetice cat si fizice (sange, limfa), in profunzimea tesuturilor, precum si acumularea de toxine in cantitate crescuta duc la aparitia blocajelor fizice si energetice manifestate prin durere, inflamatie, probleme acute sau cronice, metabolism ingreunat. Beneficiile acestei tehnici sunt deblocarea stagnarii sangelui, permitand astfel circulatia sa normala catre muschi, oase, articulatii. Se amelioreaza durerea si se imbunatateste mobilitatea articulatiilor.
  • Masajul chinezesc (Tui Na)
    Presupune un ansamblu de manevre : atingere, presare, strangere, frictionare, tapotare, etc. Sunt influentati astfel muschii, pielea, incheieturile, tesuturile moi, dar, prin intermediul legaturilor existente intre piele, punctele de acupunctura si sistemul de meridiane, poate actiona si asupra organelor interne, reechilibrand astfel energia si sangele. Sesiunile de masaj chinezesc efectuate dupa fiecare sedinta de acupunctura au darul de a creste semnificativ gradul de eficienta al tratamentului.

Acupunctura este o terapie ce are efecte benefice asupra mintii si corpului, realizand o stare de bine la nivel fizic, mental si emotional, imbunatind calitatea vietii.

De asemenea, acupunctura poate ajuta celelalte specialitati medicale in procesul de vindecare sau poate fi utilizata singura intr-un stadiu incipient.