Info medical Articole medicale Alfa feto proteina (AFP)

Alfa feto proteina (AFP)

Alfa feto proteina (AFP) este o glicoproteina produsa de tesuturile fetale (ficat, sac Yolk, epiteliu intestinal) si de tumorile diferentiate din structuri embrionare. In cursul dezvoltarii fetale, nivelele de alfa feto proteina (AFP) cresc in ser si in lichidul amniotic; avand in vedere ca aceasta proteina traverseaza placenta, ea apare si in serul matern.

Alfa feto proteina (AFP) contine un singur lant polipeptidic si are o greutate moleculara de aproximativ 70 kDa. In 1956, alfa feto proteina (AFP) a fost descoperita in serul fetal (Bergstrand, Czar), in 1963 - la soareci cu hepatom (Abelen), iar in 1964 a fost descrisa pentru prima data drept un marker tumoral (Tatarinov).

Proprietatile fizico-chimice si secventa de aminoacizi sunt similare cu cele ale albuminei; astfel se pare ca alfa feto proteina (AFP) indeplineste o functie de transport pentru alte molecule - estrogeni, acizi grasi. De asemenea, AFP are un efect imunosupresiv in timpul sarcinii.

Valorile normale ale alfa feto proteinei (AFP) sunt mai mici de 5,8 UI/ml (ECLIA). Cresteri fiziologice ale AFP apar in sarcina (valorile de referinta fiind diferite in functie de varsta sarcinii) si la copii sub 1 an; nou-nascutii prezinta valori foarte crescute pentru AFP, care scad rapid in primele 8 - 10 luni, ajungand la valorile de referinta ale adultului la 1 - 2 ani.

Cresteri usoare si tranzitorii ale alfa feto proteinei (AFP) apar si in diverse afectiuni benigne : hepatite acute virale, toxice, hepatite cronice, boala Crohn, polipoze.

Utilizarea alfa feto proteinei (AFP) drept marker tumoral consta, in special, in detectia si monitorizarea evolutiei carcinomului hepatocelular, care se dezvolta secundar cirozei hepatice si hepatitelor cronice. In aceste grupe de risc, determinarea AFP este foarte necesara pentru diagnosticul precoce al cancerelor hepatice, fiind utilizata drept metoda de screening. Aproximativ 70 - 95 % dintre persoanele cu carcinom hepatocelular au valori crescute ale AFP. Nu exista o corelatie intre concentratia de AFP si marimea, progresia, stadiul sau gradul de malignitate al tumorii. Valori foarte crescute ale AFP, in general, indica un carcinom hepatic primar, in timp ce in cazul metastazelor hepatice, valorile AFP se situeaza sub 350 - 400 UI/ml. Nivele crescute de AFP au fost depistate si in alte neoplazii gastro-intestinale (carcinom gastric, colorectal, pancreatic).

Concentratia de alfa feto proteina (AFP) creste si in tumori maligne disembrioplazice de testicul, ovar sau extragonadale, inregistrandu-se valori crescute in 50 - 70 % din cazuri. In carcinoamele testiculare non-seminomatoase, sensibilitatea AFP este de 50 - 80 %, iar combinatia AFP si beta-hCG creste sensibilitatea testarii la 86 %. Nivelul de AFP se coreleaza cu stadiul tumorii non-seminomatoase, iar cresterea post operatorie a AFP si/sau hCG indica progresia afectiunii cu cateva luni inaintea altor proceduri diagnostice, dand posibilitatea reevaluarii terapeutice.

Testul nu este recomandat ca o procedura de screening pentru cancer in populatia generala.

Determinarea alfa feto proteinei in cursul sarcinii ajuta la diagnosticul unor malformatii fetale : defecte ale tubului neural, anomalii renale, omfalocel, moarte intrauterina, situatii ce duc la valori ale AFP peste valorile normale pentru varsta respectiva a sarcinii. Valori scazute ale AFP in serul matern pot fi prezente in mola hidatiforma, sindrom Down, avort spontan.

Valori crescute ale alfa feto proteinei in lichidul amniotic sunt inregistrate in spina bifida, anencefalie, nefrita congenitala, teratom sarco-coccigeal, atrezie duodenala, moarte intrauterina, atrezie esofagiana, tetralogie Fallot, hidrocefalie, izoimunizare severa in sistemul Rh.


Despre markeri tumorali :