Dinti sensibili

Dr. Carmen Vartej
Medic stomatolog specialist, stomatologie generala

Ce inseamna sa avem dinti sensibili ?

Multi dintre noi spunem ca avem dinti sensibili. Aceasta inseamna ca simtim durere sau disconfort in dantura, in anumite situatii :

  • cand consumam alimente sau bauturi reci, fierbinti, dulci, acre
  • cand atingem dintii cu limba sau cand muscam

Exista doua tipuri de sensibilitate a dintilor :

  • Sensibilitatea dentinara apare atunci cand dentina (stratul mijlociu al dintelui) este expusa. In mod normal, dentina este acoperita de smalt de la linia gingiei in sus si de cement sub linia gingiei. Dentina are in structura deschideri mici numite canaliculi, iar in interiorul fiecarei deschideri canaliculare se afla o terminatie nervoasa care provine din pulpa dintelui (centrul nervos al dintelui). Atunci cand dentina este expusa, temperatura scazuta, ridicata sau presiunea pot afecta aceste terminatii nervoase determinand sensibilitate.
  • Sensibilitatea dentinara apare atunci cand straturile exterioare de protectie - smaltul sau cementul sunt eliminate, expunand dentina.
    Dentina contine canaliculi prin care trec terminatii nervoase. Atunci cand dentina nu mai este protejata la nivelul canaliculilor, temperaturile extreme (rece sau fierbinte), alimentele acide sau dulci vor stimula terminatiile nervoase din interiorul dintelui. Acest lucru poate cauza hipersensibilitate si disconfort.
  • Sensibilitatea dentinara poate afecta unul sau mai multi dinti si poate fi determinata de una din urmatoarele cauze :
    • periajul agresiv al dintilor - aceasta uzeaza stratul de smalt
    • igiena orala deficitara - acest fapt poate permite depunerea de tartru la linia gingiei
    • uzura dintilor in timp
    • netratarea cariilor dentare
    • plombe dentare vechi ce prezinta fisuri sau neadaptate marginal
    • retragerea gingiilor si exunerea radacinii dintelui; retractia gingiei, de multe ori este cauzata de boli parodontale sau periere agresiva
    • interventii chirurgicale asupra gingiei care duc la expunerea radacinii dintelui
    • albirea dintilor la persoanele care au radacini dentare care deja sunt expuse
    • consumul frecvent de alimente sau bauturi acide
  • Sensibilitatea pulpara este o reactie a pulpei dintelui. Pulpa este alcatuita din vasele de sange si fibrele nervoase din centrul fiecarui dinte.
    Sensibilitatea pulpara tinde sa afecteze un singur dinte, iar cauzele includ :
    • o carie dentara sau infectie
    • o plomba recenta
    • presiune excesiva din inclestarea dintilor sau scrasnit din dinti
    • un dinte fisurat sau fracturat

Boala parodontala poate fi de asemenea responsabila de sensibilitatea crescuta a dintilor. In cazul in care boala parodontala este lasata netratata, tesutul gingival se poate departa de dinti si spatiile formate numite pungi parodontale ofera o un loc pentru dezvoltarea bacteriilor. Boala parodontala poate progresa pana la nivelul la care osul si alte tesuturi de sustinere a dintelui sunt distruse, lasand suprafata radacinii dintilor expusa.

Controalele regulate sunt importante, astfel incat cariile, boala parodontala si alte probleme sa fie detectate si tratate in stadii incipiente.

Dinti sensibili - diagnostic

Medicul stomatolog va analiza istoricul dentar si va examina dantura dumneavoastra. De asemenea, va avea nevoie de o radiografie pentru a stabili daca exista o carie dentara sau o problema cu terminatiile nervoase. Veti fi intrebat despre obiceiurile dumneavoastra de igiena orala. Scrasnitul sau inclestarea dintilor poate contribui la sensibilitatea dintilor. Medicul stomatolog va cauta carii dentare, stari de degradare, plombe dentare adanci si suprafete expuse la nivelul radacinii dintilor.

Un dinte poate fi sensibil la rece timp de cateva saptamani, dupa o plombare. Metalele din compozitia amalgamului (argint) sunt bune conducatoare in cazul temparaturii reci, transmitiand-o la pulpa dintelui.Caldura degajata in timpul frezajului poate determina, de asemenea, sensibilitatea.

Medicul stomatolog sau endodont poate efectua teste pentru a vedea daca aveti nevoie de tratamentul de canal.

Daca dintele devine sensibil dupa o plombare, problema poate disparea in cateva saptamani. Uneori plomba este prea inalta si exercita o presiune mare pe dinte atunci cand muscati. In aceasta situatie medicul stomatolog poate reduce inaltimea plombei. In cazul in care sensibilitatea nu dispare in timp, probabil va fi necesara o obturatie de canal.

Sensibilitatea dintilor poate disparea intr-un timp scurt sau poate continua, in functie de cauza. Fiecare caz este diferit. Unele persoane au dintii sensibili doar pentru o luna sau doua, altele au aceasta problema de ani de zile.

Dinti sensibili - preventie

Sensibilitate dentinara - poate fi redusa prin :

  • periajul de doua ori pe zi si folosirea zilnica a atei dentare
  • folosirea unei periute de dinti moi sau foarte moi si periajul usor in sus si in jos, mai degraba decat dintr-o parte in alta
  • folosirea unei paste de dinti fluorurata si a apei de gura
  • folosirea unei paste de dinti care ofera protectie impotriva sensibilitatii dintilor
  • tratamentul pentru scrasnitul dintilor (bruxism)

Sensibilitatea pulpara - daca un dinte are nevoie de tratament de canal, nu exista nici o modalitate buna de a preveni sensibilitatea pulpara. Nu este recomandata amanarea tratamentului fiindca poate duce la probleme suplimentare.

Dinti sensibili - tratament

Sensibilitate dentinara este relativ usor tratabila, indiferent de cauza.

Medicul stomatolog va va curata dintii. In cazul in care dintii sunt prea sensibili pentru a fi curatati, medicul poate folosi un anestezic local inainte de curatare.

Dupa o curatare, dentistul poate aplica o substanta pentru a proteja dintii. Acest lucru reduce temporar sensibilitatea dintilor prin blocarea deschiderilor (canaliculi) din dinti.

Utilizarea pastele de dinti cu fluor si apa de gura, la domiciliu, de asemenea, va ajuta reducand sensibilitatea dintilor. Exista paste de dinti speciale pentru dinti sensibili.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce fel de produse ar trebui sa utilizati - pasta de dinti si apa de gura.

Cand nervul dintelui este deteriorat sau mort, sensibilitatea pulpara va fi tratata printr-o curatare de canal. Terminatia nervoasa va fi eliminata si o substanta non-reactive (gutaperca) va fi plasata in spatiul in care a fost nervul. Dintele nu va mai avea o bariera de protectie continua din smalt. Prin urmare, va fi restaurat fie cu un compozit de umplere sau o coroana.

Pentru a reduce durerea din cauza scrasnitului dintilor, medicul stomatolog va confectiona un dispozitiv de plastic pe care ar trebui sa il introduceti intre arcadele dentare in timp ce dormiti.

In cazul in care sensibilitatea dureaza mai mult de cateva saptamani, contactati medicul stomatolog. Discutati despre sensibilitatea dintilor si cauzele posibile. Cele mai multe cazuri de sensibilitate a dintilor sunt usor de tratat.