Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o disfunctie a glandei tiroide. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Cauzele hipotiroidismului pot fi multiple :

  • in hipotiroidismul primar (disfunctia este la nivelul tiroidei) : deficitul de iod / excesul de iod, patologia autoimuna, hipotiroidismul postterapeutic (antitiroidiene de sinteza, litiu, amiodarona, fenitoina, carbamazepina, inhibitori de tiroizin-kinaza, postchirurgical, radioterapie), boli infiltrative, defecte in biosinteza hormonilor
  • in hipotiroidismul secundar si tertiar (disfunctia este la nivelul central - hipofiza / hipotalamus) : deficitul de TSH (tirotropina - hormonul de stimulare tiroidiana) de la nivel hipofizar si deficitul de TRH (hormon care elibereaza tirotropina) de la nivel hipotalamic, din tumorile cu aceste localizari, boli infiltrative, iradiere, hemoragii, necroze, boli genetice
  • rezistenta generalizata la hormonii tiroidieni, caracterizata prin semne si simptome de hipotiroidism, dar cu hotmonii tiroidieni T3 / T4 avand valori crescute, iar TSH crescut sau in limite normale. Acesta este rar, fiind determinat genetic

Semnele si simtomele hipotiroidismului sunt reprezentate de astenie fizica, intoleranta la frig, cresterea in greutate, disfunctii cognitive pana la retard metal, constipatie, retard de crestere, bradilalie, bradipsihie, reflexe tendinoase intarziate, bradicardie, carotenemie - acestea datorandu-se incetinirii metabolismelor.
In stadii mai avansate ale hipotiroidismului apare piele uscata si indurata, uneori infiltrata, facies pufos cu rarirea sprancenelor, voce ingrosata, edem periorbital, hipertrofia limbii.
Alte simptome intalnite in hipotiroidism si explicate de mecanisme complexe sunt reprezentate de : hipoacuzie, mialgii, artralgii, parestezii, depresie, menoragii, galactoree, pubertate intaziata, hipertensiune diastolica, efuzii pericardice si pleurale, ascita.

Manifestarile neurologice ale hipotiroidismului sunt comune, afectand atat sistemul nervos central cat si cel periferic.
Neuropatia periferica ia forme diverse, de la mononeuropatia de compresie pana la polineuropatia senzitivo-motorie, pacientii acuzand durere neuropata, dar si dureri musculare si articulare, crampe musclare, slabiciune musculara sau fatigabilitate. Sindromul de canal carpian este o complicatie comuna a hipotiroidismului si adesea reversibil cu tratamentul de substitutie.
Encefalopatia Hashimoto a fost descrisa la pacientii cu tiroidita Hashimoto si se crede a fi mai mult o tulburare mediata imun.
Coma mixedematoasa apare atunci cand hipotiroidismul sever este complicat de un factor precipitant : infarct miocardic, traumatism, infectie, expunere prelungita la frig, administrare de opiacee. Poate imbraca o forma severa cu coma sau doar grade de alterare a constientei, precum confuzie sau stare de apatie, de amorteala fizica si psihica generala, cu incetinirea gandirii. Pot apare convulsii, pana la status epileptic.

Manisfestarile musculo-scheletale ale hipotiroidismului, cele mai intalnite, sunt slabiciunea musculara proximala, crampele musculare, reflexe tendinoase intarziate si rar hipertrofie musculara, fiind explicate de modificari ultrastructurale ale fibrelor musculare si de raspunsul acestora la stimulare adrenergica.
Sindromul Hoffmann este o forma rara de miopatie hipotiroidiana, caracterizandu-se prin slabiciune musculara proximala si hipertofie musculara.
La copiii cu hipotiroidism congenital apare un sindrom similar cu hipertrofie musculara, dar fara crampe musculare, cunoscut si ca sindromul Kocher-Debre-Semelaigne.


Va recomandam sa cititi si articolul :