Info medical Articole medicale Rinita alergica - alergia rino-sinusala

Rinita alergica - alergia rino-sinusala

Dr. Georgiana Ilie
Medic specialist O.R.L.

Numarul bolilor alergice este in urcare, in special in tarile dezvoltate datorita cresterii expunerii la poluantii atmosferici sau scaderii expunerii la infectii in timpul copilariei (prin utilizare crescuta de antibiotice pentru tratarea acestora). Mecanismul fundamental al starilor alergice este o reactie de aparare anormala a organismului fata de un alergen cu producerea unor mediatori chimici in circulatia sistemica.

Alergia este considerata o boala sistemica care se manifesta sub forma uneia sau mai multor afectiuni intercorelate. Dintre manifestarile alergice putem enumera : alergia nazala, urticaria cronica, eczeme, astmul alergic, laringite edematoase alergice, manifestari otice si oculare.

Rinita alergica este considerata a fi cea mai frecventa manifestare de alergie, estimandu-se ca afecteaza 10 % din populatie, procentajul fiind in crestere. Alergia nazala se manifesta prin cele doua forme de rinita alergica : rinita alergica sezoniera sau periodica, numita si febra fanului, si rinita alergica perena sau aperiodica. Clinic, rinita sezoniera se manifesta sub forma paroxistica ce se caracterizeaza prin stranut in salve, secretii nazale apoase, obstructie nazala, prurit, lacrimare imediat dupa contactul cu alergenul, respectiv polenul. Tabloul clinic este de scurta durata si dispare spontan. In rinita perena simptomele sunt mai atenuate, dar relativ permanente, iar participarea sinusurilor este o regula. Dintre alergeni cel mai des incriminat este praful de casa.

Diagnostic si tratament in cazul rinitei alergice

Pentru diagnosticul rinitei alergice sunt necesare : examinarea clinica si explorari functionale si imagistice corelate cu date din antecedentele familiale. Tehnicile endoscopice nazo-sinuzale permit vizualizarea directa a mucoasei nazo-sinusale, permit recoltarea de secretii sau fragmente de mucoasa.

Dintre testele imunologice amintim :

  • teste de provocare oculare, nazale sau cutanate efectuate in colaborare cu medicul specialist alergolog;
  • determinarea eozinofilelor din sange, secretia nazala sau mucoasa nazo-sinuzala;
  • imunograma serica, dozarea complementului seric, fractiunea C3;
  • dozarea IgE totale (testul RIST) sau specifice (RAST) atat in sange cat si in secretie sau mucoasa nazo-sinuzala.

Tratamentul rinitei alergice este complex si indelungat presupunand :

  • identificarea si evitarea contactului cu alergenii, uneori greu de realizat;
  • desensibilizare specifica sau nespecifica.

Tratamentul medicamentos al rinitei alergice cuprinde :

  • antihistaminice generale si locale, cromoglicat sodic;
  • preparate cortizonice locale dar si sistemice.

Tratamentul balneofizioterapic are un rol adjuvant.

Tratamentul chirurgical al rinitei alergice se adreseaza leziunilor ireversibile ale mucoasei nazale si vizeaza corectia obstructiei nazale.