Cercetare medicala - Proiecte Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala

Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala

  • Proiect :
    • Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala, obtinut prin metode biotehnologice - VHC
  • Institutie coordonatoare :
    • Compania de Cercetari Aplicative si Investitii, Bucuresti
  • Institutii partenere :
    • Fundatia "Dr. Victor Babes", Bucuresti
    • Laboratorul "Fares Biovital", Orastie
    • Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes", Bucuresti
  • Perioada de derulare :
    • octombrie 2006 - septembrie 2008
  • Director proiect :
    • Prof. Dr. Ghe. Mencinicopschi
  • Responsabil Fundatia "Dr. Victor Babes" :
    • Dr. Alma Tudor
  • Finantator :
    • Proiect CEEX, competitia 2006, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Program AGRAL/2006
  • Despre proiect :
    • Proiectul isi propune sa elaboreze un produs nutraceutic, biologic activ natural, cu continut controlat in hidrocarbonate, proteine, lipide, oligoelemente, vitamine, utilizabil in nutritia complementara a bolnavilor cu hepatita cronica virala, asociat tratamentului de baza.
    • Produsele nutraceutice reprezinta o noua generatie de alimente cu o inalta biodisponibilitate a componentelor, ce le confera un efect optim in starile generate de infectiile severe, dar pot constitui si baza unei strategii de preventie.
    • Termenul de "produs nutraceutic" a fost creat in Japonia de catre Japanese Food for Specified Health USC (FOSHU).
    • Produsele nutraceutice aduc beneficii sanatatii, fara a fi considerate "medicamente". S-a demonstrat ca acestea influenteaza benefic una sau mai multe functii tinta ale organismului, dincolo de efectele nutritionale obisnuite, in sensul imbunatatirii evidente a statusului de sanatate, imunologic si/sau reducerii riscului imbolnavirilor.
    • In ceea ce priveste hepatita C in Romania, cele mai recente estimari arata ca 10% dintre romani sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, o particularitate importanta fiind preponderenta in teritoriu a unei tulpini rezistente la tratament. Aceasta reprezinta o problema de sanatate deloc neglijabila, 64% dintre hepatitele cronice si 55,8% dintre ciroze avand drept cauza infectia cu VHC.
    • Evolutia naturala a infectiei VHC in timp, este catre boala cronica hepatica (peste 50%), dintre acestia 20 - 30% dezvoltand ciroza hepatica, iar 1 - 5% carcinom hepatocelular. In acest context se adauga decisiv caracterul silentios al acestei boli (sindrom asteno-vegetativ si dispeptic; forme anicterice la peste 75% din bolnavi) si faptul ca nu poate fi depistata decat prin analize speciale de laborator; la cea mai mare parte din pacientii cunoscuti cu o boala cronica de ficat, diagnosticul etiologic a fost stabilit doar odata cu efectuarea testelor specifice VHC.
    • Elaborarea unui aliment nutraceutic complex si eficient este necesara intrucat din 100 de persoane infectate VHC, doar un sfert vor reusi sa se vindece in primele sase luni fara a necesita tratament, restul dezvoltand forma cronica a bolii. Acestia vor necesita tratament, mai ales ca majoritatea nu vor afla la timp de existenta bolii si vor suferi leziuni hepatice majore inainte de a fi diagnosticati. Problema hepatitei cronice VHC ramane in continuare deosebita avand in vedere ca nu exista inca un vaccin care sa asigure preventia (cum este cazul virusului VHB).