Servicii medicale pe specialitati Pedodontie - Odontoterapie

Pedodontie - Odontoterapie

Pedodontia, numita si stomatologie pediatrica, este specialitatea stomatologica limitata de varsta, care desfasoara masuri de preventie terapeutice pentru copii si adolescenti, cuprinzandu-i si pe cei cu necesitati speciale de tratament. Etimologic, cuvantul pedodontie vine din termenii grecesti pes care inseamna copil si odontos care inseamna dinte. In pedodontie se practica preventia, odontologia, endodontia, protetica copilului si adolescentului.

Pedodontia este o ramura relativ noua a stomatologiei care a fost infiintata in Romania abia in anul 1948 in cinci centre Universitare.

Un pedodont trebuie sa aiba cunostinte de pediatrie, embriologie, patologie generala si orala, sa fie un bun cunoscator al psihologiei copilului.

Pedodontul contribuie la educarea copiilor, adultilor si parintilor de maine in spiritul respectarii masurilor de igiena orala si profilaxie dentoparodontala.

Este recomandata consultarea unui medic pedodont cat mai curand dupa eruptia primilor dinti, in vederea respectarii unor masuri de igiena si profilaxie dentara adaptate varstei.

Odontoterapia este ramura medicinii dentare care se ocupa cu managementul bolii carioase (cariile dentare).

Inaintea oricarei interventii se impune stabilirea unui algoritm terapeutic al afectiunii.
In strategia tratamentului bolii carioase se regasesc atat metode de profilaxie si preventie precum si metode moderne de tratament al leziunilor deja instalate, ireversibile.

In odontoterapie este foarte importanta diagnosticarea corecta, utilizand diferite metode de cariodetectie : inspectie, palpare, transiluminare cu fibra optica, radiografii cu film muscat (Bitewing), cario detectie laser.
In functie de diagnostic se personalizeaza metoda de tratament astfel incat sa se obtina o reabilitate functionala si estetica completa a dintelui afectat.


Articole medicale