Aerofagia

Autor : Dr. Tatiana Carata Dejoianu, medic specialist Epidemiologie şi Medicină generală

AEROFAGIA reprezintă senzaţia de disconfort, de "prea plin" apărută după masă, din cauza înghiţirii aerului în timpul alimentaţiei odată cu alimentele. Acest lucru este posibil în multe situaţii, cum ar fi :

  • poziţia defectuoasă în timpul meselor, ceea ce duce la perturbarea funcţionalităţii normale a sfincterului cardial (sfincterul cardial este inelul musculos aflat la trecerea din esofag în stomac)
  • îngurgitarea unor cantităţi mari de alimente într-un timp scurt, în mare grabă, eventual desfăşurând şi alte activităţi în acest timp (prototipul omului grăbit care înghite un hamburgher într-un fast-food în pauza de 10 minute, interval în care dă două telefoane, cumpără un ziar şi citeşte titlurile mari şi articolul de fond
  • utilizarea în exces a băuturilor carbogazoase
  • defecte ale dentiţiei, afecţiuni ale gingiilor sau ale cerului gurii, care duc la o masticaţie insuficientă şi defectuoasă a alimentelor
  • consumul unor alimente greu digerabile, bogate în fibre, insuficient prelucrate termic sau prelucrate în exces (arse)
  • stări conflictuale în timpul meselor
  • mestecatul "în gol" (gumă de mestecat)
  • tulburări funcţionale (spasme) sau anatomice (tumori, stricturi, iritaţii, ulcere) ale tractului digestiv superior (faringe, esofag, sfincter cardial, stomac)
  • o situaţie particulară se întâlneşte la sugari, care în timpul suptului îngurgitează şi mici cantităţi de aer. Pe de altă parte, laptele matern supt în forţă devine spumos, conţinând el însuşi bule de aer. Din acest motiv, după supt, bebeluşii trebuie ţinuţi în poziţie verticală şi ajutaţi să eructeze

Prezenţa unei cantităţi mari de aer în stomac duce aşadar la senzaţia de "prea plin", de "balonare", de "gaze", uneori însoţită de dureri abdominale prin distensia peretelui gastric, de senzaţia de greaţă, de regurgitaţii sau chiar de vărsături. Excesul de aer se elimină în mod obişnuit prin eructaţii (râgâieli) sau prin trecerea aerului în tubul digestiv inferior, către rect.

De cele mai multe ori, deşi cauzează disconfort, aerofagia nu este o problemă majoră, ea putând fi corectată prin corectarea viciilor de alimentaţie.

Atenţionare !

Este important să vă corectaţi viciile de alimentaţie !

Un prim pas în eliminarea problemelor cauzate de aerofagie este crearea unui ambient favorabil, cu asigurarea unei poziţii confortabile, evitarea discuţiilor aprinse în timpul mesei, a activităţilor simultane, acordarea unui timp suficient prânzurilor, masticarea suficientă a alimentelor. Este recomandată alimentaţia fracţionată, cu mese mici şi repetate, renunţând la masa unică zilnică (de cele mai multe ori seara). Tratamentul stomatologic poate corecta viciile de masticaţie, eliminând una dintre cauzele aerofagiei. Guma de mestecat este de evitat pentru cei cu asemenea probleme. În acelaşi timp, trebuie evitate băuturile carbogazoase şi excesul de alimente la care se observă apariţia disconfortului.

În faţa unui pacient acuzând aerofagie, sunt câteva întrebări care se impun :

  • ce alimente consumaţi de obicei ?
  • ce alimente aţi consumat recent ?
  • cât de repede mâncaţi, mestecaţi, înghiţiţi ?
  • v-aţi schimbat recent dieta ?
  • aţi crescut cantitatea de fibre din dieta dumneavoastră ?
  • disconfortul este uşor sau este sever ?
  • senzaţia de disconfort apare după ingerarea de lapte ?
  • după consumul căror alimente aţi sesizat această problemă ?
  • aţi luat vreun tratament pentru asta ?
  • există alte simptome însoţitoare, cum ar fi : dureri abdominale, diaree, sângerări digestive, lipsa poftei de mâncare, scădere ponderală ?

În unele situaţii, aerofagia poate fi legată de afecţiuni organice sau funcţionale ale tubului digestiv superior, motiv pentru care este necesară investigarea clinică şi paraclinică riguroasă a oricărui pacient cu această acuză. Examenul medical include examinarea atentă a abdomenului.

Investigaţiile paraclinice utile în depistarea unor cauze organice sunt :

  • tranzitul baritat
  • ecografia abdominală
  • endoscopia digestivă
  • testele sanguine cum ar fi hemoleucograma sau diverse constante biochimice
  • tomografia computerizată

Există diverse preparate farmaceutice care ajută la ameliorarea manifestărilor aerofagiei, având în compoziţie cărbune activ, argile absorbante, dimeticon cu efect tensioactiv asupra bulelor de aer, ceaiuri de plante etc.

Pentru prevenirea recidivelor este necesară revizuirea comportamentului alimentar, iar dacă neplăcerile persistă medicul este cel în măsură să stabilească etiologia şi în funcţie de aceasta, mijloacele specifice de tratament.