Înapoi la pagina : Informaţii medicale

Oftalmopatia diabetică

Autor : Dr. Corina Ioana Avram, medic specialist Oftalmologie

OFTALMOPATIA DIABETICĂ reprezintă un grup de afecţiuni la nivelul ochilor, determinate de diabetul zaharat. Diabetul zaharat este o boală frecventă şi cu consecinţe grave asupra organismului, atunci când nu este controlată.

Între cele mai importante oftalmopatii diabetice sunt :

  • cataracta (care reprezintă opacifierea cristalinului)
  • glaucomul secundar (care reprezintă creşterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic)
  • retinopatia diabetică (care reprezintă afectarea retinei)
  • edemul macular (care reprezintă afectarea retinei centrale).

Aceste boli oculare pot să apară datorită diabetului, toate ducând la scăderea vederii.

Studiile estimează faptul că unele dintre aceste afecţiuni au o prevalenţă de până la 40 % la cei cu diabet, iar dintre aceştia aproximativ 10 % având risc de orbire.

În funcţie de cauză, scăderea vederii poate să apară :

  • brusc, în decurs de zile, şi este resimţită de pacient, care, în acest caz, se prezintă la medicul oftalmolog
  • treptat, în luni sau ani, nefiind de obicei percepută de pacienţi.

În unele oftalmopatii diabetice, scăderea vederii poate fi reversibilă : prin operaţie în cazul cataractei, prin anumite măsuri în primele stadii ale retinopatiei diabetice şi edemului macular etc.

Însă aceste remedii sunt eficace numai când problema este diagnosticată la timp de către medicul oftalmolog.

Atenţionare !

Din păcate, diabetul zaharat poate duce la orbire atunci când problemele oculare sunt depistate prea târziu.

Retinopatia diabetică avansată este dificil de controlat şi de multe ori vederea nu mai poate fi îmbunătăţită sau recuperată. De aceea, pacienţii cu diabet zaharat necesită controale oftalmologice periodice pentru verificarea stării ochilor, diagnosticarea şi urmărirea sau tratarea precoce a oricăror probleme oculare.

Tratamentul în cazul oftalmopatiei diabetice poate fi, în funcţie de tipul şi stadiul bolii, cu LASER, metode chirurgicale sau prin administrarea locală a unor substanţe terapeutice.

Primul consult oftalmologic trebuie făcut atunci când o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat, iar apoi este recomandat un control oftalmologic o dată pe an sau mai des, în funcţie de concluziile consultaţiei iniţiale. Consultaţia de rutină constă în evaluarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare şi examinarea aspectului ochilor la biomicroscop cu fund de ochi (examinarea ochilor în interior). De reţinut faptul că aceste proceduri necesită administrarea locală de picături pentru mărirea pupilelor, ceea ce va avea ca efect înceţoşarea vederii pentru câteva ore.

Deşi evaluarea oftalmologică periodică este foarte importantă, principala măsură de a preveni orbirea este menţinerea glicemiei în limite normale. Creşterea nivelului glucozei în sânge (adică hiperglicemia) duce la creşterea glucozei şi în interiorul ochilor. În cazul diabetului zaharat de tipul 1, riscul afectării oculare creşte cu cât glicemia şi durata bolii sunt mai mari.

Alţi factori de risc importanţi pentru oftalmopatia diabetică sunt hipertensiunea arterială şi fumatul, iar controlul acestora scade semnificativ riscul de orbire.


Oftalmopatia diabetică - versiunea audio (mp3).