Înapoi la pagina : Informaţii medicale

Sindromul Pica

Autor : Dr. Daniela Popescu, medic primar Pediatrie

Sindromul Pica reprezintă ingestia de substanţe necomestibile precum pământ, var, vopsea, cretă, hârtie etc. Se înregistrează cu o frecvenţă între 4 – 26 % în rândul populaţiei instituţionalizate, dar apare şi la copii normali sau la femei însărcinate. Numele sindromului vine de la denumirea ştiinţifică din limba latină a coţofenei (Pica pica) care este cunoscută pentru faptul că e capabilă sa mănânce aproape orice.

Sindromul Pica pare a se datora deficienţei minerale în cele mai multe cazuri, în special deficienţei de fier. Adeseori, substanţa consumată de aceşti pacienţi conţine mineralul care îi lipseşte individului din organism. Circa 1 – 2 % dintre copiii cu probleme la învăţătură suferă de forme severe de Pica.

Există două forme ale Sindromului Pica : una în care o persoană mănâncă o hrană comestibilă, dar nepreparată : boabe de cafea, coji de cartofi etc. şi o alta, când individul mănâncă orice altceva în afară de alimente (de la excremente, la pământ, bureţi de bucătărie, săpun, bucăţi de mobilă sau var). Diagnosticul poate fi pus doar dacă acest comportament persistă cel puţin o lună de zile.

În cazul în care se suspectează Sindromul Pica, este important să se realizeze o evaluare medicală pentru a putea exclude o posibilă anemie, blocaje intestinale, sau chiar o afectare hepatică determinată de toxicitatea substanţelor ingerate. Înainte de a pune diagnosticul de Sindrom Pica, medicul va evalua prezenţa altor tulburări - cum ar fi retardul mental sau o tulburare de tip obsesiv-compulsiv - drept cauză a comportamentului de a mânca ciudat.

Există multe complicaţii potenţiale ale Sindromului Pica, cum ar fi :

  • Toxicitatea
    Anumite elemente, cum ar fi chitul sau vopseaua, pot conţine plumb sau alte substanţe toxice care să conducă la intoxicaţii, sporind riscul persoanei la complicaţii, inclusiv deficit de învăţare şi leziuni ale creierului. Acesta este efectul secundar cel mai îngrijorător şi potenţial letal al Sindromului Pica
  • Deficitul de creştere şi dezvoltare
    Consumul de obiecte nealimentare poate interfera cu consumul de alimente sănătoase, ceea ce poate duce la deficienţe nutriţionale severe
  • Tulburările gastro-intestinale
    Ingestia de obiecte care nu pot fi digerate, cum ar fi pietrele, nisipul poate provoca constipaţie sau blocaje la nivelul tractului digestiv care să necesite chiar intervenţie chirurgicală.

Sindromul Pica începe de obicei în copilărie şi de obicei durează doar câteva luni. Este foarte dificil de gestionat la persoanele care au şi handicap în dezvoltarea neurologică.

Nu există nici o modalitate specifică de prevenire a Sindromului Pica. Cu toate acestea, o atenţie deosebită la obiceiurile alimentare şi supravegherea atentă a copiilor cunoscuţi că pun lucrurile în gură poate ajuta ca această tulburare sa nu ducă la complicaţii majore.


Sindromul Pica - versiunea audio (mp3).