Durerea acuta si cronica
Durerea este o experienta senzoriala si emotionala dezagreabila, data de o leziune tisulara veritabila sau potentiala sau de o descriere cu termenii ce se refera la o asemenea leziune (conform Asociatiei Internationale de Studiul Durerii).
In ultimii zeci de ani au aparut nenumarate studii despre durere, durerea fiind abordata din numeroase puncte de vedere incepand cu cele medicale, psihologice, sociale, economice, chiar si teologice. Clasificarea durerii este de asemenea abordata din diferite puncte de vedere in functie de criteriul folosit.
Poate ca cel mai frecvent simptom care trimite individul la medic este durerea. Iar din punctul de vedere al pacientului, cea mai importanta clasificare a durerii este in durerea acuta si durerea cronica.
Durerea acuta este durerea ce apare in momentul traumatismului, interventiei chirurgicale sau debutul unei boli acute, fiind semnalul unei agresiuni acute - un semnal de alarma pentru individ. In cazul durerii acute, tratamentul este de domeniul specialistilor Anestezie & Terapie intensiva - in cazul unui traumatism sau interventii chirurgicale - sau a celorlalti specialisti ce trateaza o boala acuta.
Durerea cronica, cea care dureaza mai mult de 3 luni, pune probleme mult mai complexe si este mai dificil de tratat, fiind necesara cooperarea mai multor specialisti - anestezisti, neurologi, psihologi, psihiatri, neuro-chirurgi, internisti.
Datorita tuturor problemelor prezentate si complicatiilor durerii, au aparut de mai multi ani, in S.U.A. si apoi in tarile vestice, Centre de Terapia Durerii.
Important de retinut este ca din cauza implicatiilor pe care le are pentru individ si pentru societate, durerea TREBUIE tratata.
Dar si din cauza faptului ca durerea, dupa spusele lui Milton "... este mizeria absoluta ...".