Fisura anala
Fisura anala este o afectiune cronica localizata la nivelul orificiului anal. Cauza unei fisuri anale o reprezinta existenta in antecedentele pacientului a unui hemoroid care s-a trombozat si a generat boala.
Fisura anala este cel mai des localizata catre spatele orificului anal, adesea nu poate fi vazuta decat dupa dilatatie anala. Simptomatologia unei fisuri anale este foarte clara fiind marcata de dureri care apar la sfarsitul eliminarii scaunului urmate de perioade de acalmie. Mici sangerari pot insoti simptomele.
Fisurile anale pot fi tratate medicamentos sau chirurgical.
Fisurile anale se vindeca, de multe ori, in cateva saptamani daca pacientul adopta masuri pentru a mentine scaunele moi, precum cresterea aportului de fibre si lichide. De asemenea, baile de sezut dupa eliminarea scaunului, pot ajuta la relaxarea sfincterului si pot promova vindecarea.
Medicul va poate recomanda aplicatii externe sau supozitoare diferite. Alte optiuni sunt cremele cu steroizi, pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului, dar acestea pot avea efecte secundare. De asmenenea, medicul poate recomanda medicamente impotriva tensiunii arteriale, care pot ajuta la relaxarea sfincterului anal. Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orala sau aplicate extern. Efectele adverse pot fi insa serioase.
Cremele cu antibiotice sunt interzise ca si in cazul hemeoroizilor.
Daca pacientul sufera de o fisura anala cronica, rezistenta la alte tratamente, sau in cazul in care simptomele sunt severe, medicul poate recomanda interventia chirurgicala.
Tratamentul chirurgical al fisurii anale implica o incizie intr-o mica parte a muschiului sfincterului anal pentru a reduce spasmele si durerea, dar si pentru a promova vindecarea.
Operatia se face, de obicei, sub anestezie generala sau anestezie spinala sau regionala. Anestezia regionala blocheaza durerea complet de la talie in jos, chiar daca pacientul este treaz in timpul operatiei. Chirurgul va explica cum trebuie sa va pregatiti pentru operatie si ce obiceiuri sa evitati pentru a nu incetini recuperarea.
De asemenea, nu mancati sau beti nimic cu aproximativ sase ore inainte. Vi se poate cere sa purtati ciorapi de compresie pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sange in venele de la nivelul picioarelor.
Exista mai multe tehnici chirurgicale disponibile pentru a trata fisurile anale :
- sfincterotomia interna laterala - aceasta procedura are cea mai buna rata de vindecare si este procedura cea mai utilizata pentru fisuri anale; in timpul operatiei, chirurgul va face o mica incizie in muschiul sfincterului intern.
- fisurectomia - in cadrul acestei proceduri fisura anala este complet eliminata, pentru a lasa o rana deschisa sa se vindece in mod natural. Aceasta operatie poate fi utilizata singura, cu sfincterotomia interna laterala sau cu medicamente, cum ar fi cu toxina botulinica injectabila
- lambou de avansare - este o tehnica ce implica inlocuirea tesutului rupt cu tesut sanatos; acest tip de operatie este mult mai complex si este, de obicei, recomandat doar atunci cand alte optiuni chirurgicale nu au avut succes
Dupa operatie, pacientul va avea nevoie de odihna iar de cele mai multe ori este necesar sa ramana in spital peste noapte. Dar aceasta chirurgie se preteaza foart e bine si sistemului de chirurgie de o zi. Pentru ameliorarea durerii medicul va recomanda analgezice precum paracetamol sau ibuprofen. Nu trebuie sa luati medicamente care contin codeina, deoarece acestea pot provoca constipatie. Inainte de a avea un scaun pacientul trebuie sa elimine pansamentul, iar dupa aceea trebuie sa spele cu atentie zona si sa o usuce.
Poate dura mai multe luni pana ce pacientul se va recupera integral, insa acest lucru depinde de pacient, de severitatea problemei dar si de modul in care gestioneaza recuperarea dupa operatie.