Diferenta gingivita - parodontoza
Care este diferenta dintre gingivita si parodontoza
Gingivita apare inainte de parodontoza (cunoscuta si sub numele de parodontita). Gingivita, de obicei, se refera la inflamarea gingiilor in timp ce parodontoza se refera la boli ale gingiilor si distrugerea tesuturilor si / sau osului mandibulei sau maxilarului. Initial, in gingivita, placa bacteriana se acumuleaza pe suprafata dintelui, cauzand inflamarea gingiei, din aceasta cauza aparand sangerarea la periajul dintilor. Chiar daca gingia este iritata si sangereaza nu este vorba despre pierderea dintilor, nu exista nici un fel de deteriorare ireversibila a osului sau a tesutului inconjurator. Tratamentul gingivitei consta intr-o igienizare profesionala de catre medicul stomatolog astfel :
- detartraj supragingival si subgingival pentru eliminarea tartrului
- periaj profesional
- curatare cu pulbere abraziva
- control stomatologic anual
Netratata, gingivita poate progresa si astfel apare parodontoza (cunoscuta si sub numele de parodontita). In cazul parodontozei, gingia si osul se retrag, departandu-se de dinti, formand "buzunare". Ramasitele alimentare si bacteriile se acumuleaza in spatiile dintre gingii si dinti, infectand zona. Persistenta microbilor determina aparitia mirosului neplacut al gurii si a sangerarilor si incepe sa distruga gingia si osul maxilar sau mandibular. Placa bacteriana se transforma in tartru care se aseaza pe dinti sub linia gingiei. Osul si tesutul conjunctiv care tin dintele in pozitie incep sa se descompuna - acest lucru este cauzat de toxine produse de bacterii. Gingia isi va schimba culoarea devenind din ce in ce mai rosie, nu va mai avea aspectul normal de coaja de portocala si culoare roz si consistenta unui tesut sanatos. Vor incepe si retractiile gingivale, durerile si sangerarile la periaj care vor determina in lipsa interventiei mobilitatea dentara.
Pe scurt, gingivita precede si favorizeaza aparitia parodontozei. Parodontoza (cunoscuta si sub numele de parodontita) implica schimbari ireversibile in structurile de sustinere a dintilor, in timp ce gingivita nu.
Va recomandam sa cititi si articolul :