Neuropatia peroniera - paralizia nervului peronier
Paralizia nervului peronier - paralizia peroniera - este cea mai frecventa suferinta nervoasa periferica la picior (membru inferior). Persoanele afectate observa ca se impiedica frecvent sau ca nu pot ridica laba piciorului de pe sol, trebuind ridice mai mult genunchiul pentru a putea pasi. De asemenea, pot fi resimtite amorteli (parestezii) sau scaderea sensibilitatii la nivelul gambei si al piciorului. In pareza peroniera deseori exista durere la capul fibulei, in zona de compresiune a nervului.
Paralizia nervului peronier - cauze
Cauza directa a leziunii nervului peronier poate fi compresia acestuia, incarcerarea, ischemierea sau traumatismul direct generate de purtarea prelungita a unui aparat gipsat, postura picior peste picior, lovire / dislocare la nivelul genunchiului, tumori osoase sau schwanoame, chisturi ganglionare, lipoame. Factorii de risc sunt statusul nutritional precar, boala hepatica alcoolica, conformatie astenica.
Paralizia nervului peronier - diagnostic
Tabloul clinic orienteaza catre aceasta suferinta, in timp ce electromiografia permite precizarea localizarii si severitatii leziunii, realizand diferentierea fata de o suferinta de coloana lombara cu radiculopatie, plexopatie lombo-sacrata sau sciatalgie.
Avand in vedere posibilitatea existentei unor cauze multiple pentru neuropatia peroniera, este posibil ca medicul dumneavoastra sa solicite teste suplimentare in vederea stabilirii atitudinii terapeutice optime : RMN al fosei poplitee, ecografie Doppler arterial la membrele inferioare, ecografie de parti moi pentru vizualizarea nervului peronier.
Paralizia nervului peronier - tratament
In functie de cauza care a determinat suferinta nervului peronier se va opta pentru ortezare, kinetoterapie, tratament medicamentos sau abordare chirurgicala de decompresiune sau de reinsertie a unor tendoane pentru a facilita utilizarea piciorului.