Neuropatia ulnara - paralizia nervului ulnar

Dr. Ruxandra Borindel
Medic specialist Neurologie

Neuropatia ulnara - paralizia nervului ulnar - se manifesta prin pareza sau amortelile ultimelor doua degete (deget mic si inelar) de la mana, afectand un teritoriu in mare parte comun cu cel inervat de radacina cervicala C8.

Cel mai frecvent, neuropatia ulnara este consecinta leziunii nervului la cot, unde nervul trece printr-un canal bine delimitat si apoi printr-un muschi. De asemenea, nervul poate fi comprimat in canalul Guyon, la incheietura mainii.

Neuropatia ulnara - cauze

La cot, traumatismul nervului se produce prin miscari repetate de flexie - extensie, compresie prin sprijin prelungit in cot si, de asemenea, prin lezarea ligamentului ulnar colateral, artrita in santul ulnar sau tractiune cu antebratul flectat si cotul in pozitie valgus (miscarile jucatorilor de tenis, pivotul la handbal etc).

La incheietura pumnului, segmentul terminal al nervului ulnar trece printr-un alt spatiu anatomic restrans delimitat de oasele articulatiei si aponevroza (structura fibroasa) de sustinere - canalul Guyon. Ciclistii, cei care utilizeaza carje sau care stau cu mana pe mouse timp indelungat pot suferi compresiunea nervului la acest nivel.


Nervul ulnar (1) este comprimat la nivelul canalului Guyon (2). Comprimarea nervului ulnar la nivelul canalului Guyon se manifesta prin diferite simptome in aria de sensibilitate a acestui nerv (3).

Neuropatia ulnara - manifestari

Amorteala (parestezia), tulburari de sensibilitate si durere in ultimele doua degete ale mainii pot fi primele semne ale afectarii nervului ulnar. In cazuri severe observam atrofia muschilor intrinseci ai mainii si mentinerea in flexie a ultimelor doua degete (mana ca o gheara). In functie de localizarea simptomelor si semnelor, medicul neurolog poate intui localizarea leziunii nervoase, la cot sau la incheietura mainii.


Mentinerea in flexie a ultimelor doua degete (mana benedictina sau mana de rugaciune).

Diagnosticul de neuropatie ulnara este sugerat de prezentarea clinica, insa testul de electromiografie permite diferentierea de alte suferinte ce genereaza acelasi tablou clinic, precizarea sediului leziunii, severitatea afectarii, tipul de neuropatie (demielinizanta sau axonala) si faciliteaza decizia terapeutica optima.

Neuropatia ulnara - tratament

In primul rand trebuie identificata cauza compresiunii sau incarcerarii nervului pentru modificarea comportamentului ce a determinat leziunea. Desi tratamentul antiinflamator si kinetoterapia permit reluarea activitatii normale, in cazurile severe se impune interventia chirurgicala de decompresiune a nervului la locul traumatismului acestuia.