Ruptura de perineu - Prolaps genital
Ruptura de perineu reprezinta sfasierea, ruperea in bucati a perineului - tesutul care sustine organele pelvine. Ruptura de perineu este o afectiune care apare in majoritatea cazurilor la femeile care au nascut unul sau mai multi copii pe cale naturala.
De regula aceasta afectiune tardiva dupa nastere apare la femeile care au nascut neasistat sau care au avut sarcina multipla. Principala manifestare a rupturii de perineu este pierderea de urina in mod necontrolat - incontinenta urinara, fenomen care apare la eforturi din ce in ce mai mici de tuse, alergat, urcatul sau coboratul scarilor, stranut.
Foarte important este de retinut faptul ca in ruptura de perineu nu se pierde niciodata urina in starea de repaus - in pat, in timpul somnului, pe scaun sau chiar in picioare, adica in absenta unui efort minimal. In cazul in care pierdera de urina este spontana trebuie cautata o alta cauza a incontinentei urinare care de regula se gaseste in zona afectiunilor neurologice.
Alaturat de incontinenta urinara din ruptura de perineu, pot exista si pierderi involuntare de urina legate de aparitia si evolutia concomitenta a unei infectii urinare, aspect frecvent intalnit in ruptura veche de perineu.
Ruptura de perineu nu este o boala grava, este insa destul de invalidanta, desi majoritatea femeilor o suporta ani de zile fara a se adresa medicului (de aici provine si numele de ruptura veche de perineu). Calitatea vietii pacientelor este afectata major din cauza pierderilor spontane de urina care apar in urma celui mai mic efort - tuse, stranut, urcatul sau coboratul scarilor.
In mod cert exista femei care sufera de ruptura veche de perineu avand si o suferinta psihologica insemnata, greu de evaluat.
La primul consult se ajunge de regula dupa ani intregi de evolutie a rupturii de perineu.
Ruptura de perineu poate fi prevenita si prin efectuarea unor exercitii de contractare - relaxare a muschilor din zona perineala (exercitii Kegel).
Ruptura de perineu, ca termen medical este mai putin folosit in limbaj academic, foarte frecvent fiind folosit acela de tulburare de statica pelvi-genitala.
Ruptura de perineu se poate complica cu prolaps genital. Prolapsul genital (cunoscut si ca prolaps genital feminin) reprezinta coborarea organelor genitale feminine dincolo de limitele lor anatomice normale.
Prolapsul genital are trei grade de gravitate :
- gradul unu : uterul ajunge in treimea superioara a vaginului
- gradul doi : uterul ajunge la nivelul introitului vaginal - intre labii
- gradul trei : uterul si vaginul se rastoarna in afara vulvei, toate organele uterul si vezica urinara se afla la inspectia regiunii complet iesite din vagin
Prolapsul genital evolueaza lent de la gradul unu la gradul trei in ani de zile si poate fi sau nu insotit de incontinenta urinara.
Nu toate femeile care au nascut pe cale naturala un copil mare sau normoponderal vor face ruptura de perineu.
Ruptura de perineu si prolapsul genital pot fi favorizate de aparitia si instalarea menopauzei cand tesuturile devin mai putin elastice si se rup mai usor.
Trebuie retinut faptul ca atat ruptura de perineu cu sau fara incontinenta urinara de efort cat si prolapsul genital, cu cat se trateaza operator mai devreme cu atat operatia este mai usoara si rezultatele mai bune.
Ruptura de perineu poate sa afecteze peretele anterior sau cel posterior al vaginului.
Ruptura de perineu de grad usor poate fi tratata cu exercitii fizice, cu evitarea constipatiei, a tusei si a efortului fizic intens.
Prolapsul genital este doar apanajul femeilor varstnice, afectiunea diagnosticandu-se rar la pacientele tinere care nu au nascut.
Tratamentul rupturii vechi de perineu este astazi realizat prin procedeu cu bandeleta suburetrala. Este un procedeu "tension-free" adica un procedeu in urma caruia nu se creeaza tensiuni in tesuturi, de tragere sau smulgere, astfel incat rata de recidiva este foarte mica. Biologic, aceste bandelete sunt de regula bine suportate de organism, cazurile de respingere fiind foarte rare.
Anestezia pentru operatia de montare de bandeleta este intotdeuna una regionala sau generala.
Tipurile de bandeleta cel mai des folosite sunt cu 4 sau cu 2 brate. Un tip de bandeleta modern, dar cu indicatii restranse este cea cu doua brate de tip "miniarc". Decizia folosirii unuia sau altuia dintre tipurile de bandeleta apartine medicului curant.
Bandeleta se monteaza imediat sub meatul uretral sub mucoasa vaginala.
Exista diferente semnificative intre modul de tratatment chirurgical al rupturii vechi de perineu la femeile care mai au viata sexuala faţă de cele care nu mai au viata sexuala si de aceea este recomandat ca pacienta sa discute acest aspect cu medicul curant.
Interventia chirurgicala pentru montarea unei bandelete este usor de suportat de catre paciente, iar rata complicatiilor este scazuta.
In concluzie :
Ruptura de perineu este prima manifestare a starii patologice.
Ruptura de perineu poate fi singura, fara simptome asociate, putand evolua asa ani de zile, sau poate fi asociata cu incontinenta urinara, cu sau fara prolaps genital.
Prolapsul genital poate fi asociat sau nu cu incontinenta urinara, dar este intotdeauna rezultatul unei rupturi de perineu.