Tulburarile de alimentare
Tulburarile de alimentare sunt caracterizate printr-o dereglarea persistenta a alimentarii sau a comportamentului de alimentare rezultatul fiind afectarea consumului si absorbtiei alimentelor cu impact semnificativ asupra sanatatii fizice si functionarii psihosociale (conform DSM -5).
Unii indivizi cu tulburari de alimentare raporteaza aceleasi simptome ca si persoanele cu abuz si dependenta de substante (droguri, medicamente, substante toxice). Ne referim la craving = pofta si mancatul compulsiv si la utilizarea compulsiva de substante. Asemanarea poate fi explicata de implicarea in aparitia tulburarilor de alimentare si de consum de substante a acelorasi sisteme neuronale : sistemul neuronal ce regleaza autocontrolul si sistemul neuronal implicat in recompensa.
Tulburari de alimentare : Anorexia Nervoasa, Bulimia Nervoasa, Mancatul compulsiv, Sindromul Pica.
In momentul actual, contributia factorilor comuni implicati in aparitia si mentinerea tulburarilor de alimentare si a dependentei de substante, este insuficient cunoscuta.
Studiile au aratat ca tratament antidepresiv combinat cu psihoterapia cognitiv-comportamentala are cele mai ridicate rate de remisiune a tulburarilor de alimentare.
Toate tulburarile de alimentare par sa fi evoluat in contextul cultural actual unde se pune prea mult accent pe aspectul fizic : corp cu talie mica, subtire, delicatete ce sugereaza fragilitate. Constientizarea acestor factori culturali si sociali privind atitudinea si comportamentul ce "hranesc" aparitia si mentinerea tulburarilor de alimentare, atat din partea copiilor cat si a parintilor, este importanta in reducerea incidentei acestor sindroame.
Cele mai multe cazuri de tulburari de alimentare s-au recuperat in mare parte in primii 10 de ani de evolutie a bolii.