Vaccinarea pentru gripa sezoniera
De ce sa ne vaccinam ?
Gripa este o boala cu evolutie potential severa. Vaccinarea este cel mai bun mijloc specific de prevenire a gripei.
Fiecare sezon gripal este diferit, virusurile gripale afecteaza anual la nivel mondial milioane de oameni, sute de mii necesita spitalizare, cateva mii decedeaza anual din cauza gripei si complicatiilor sale.
Cum actioneaza vaccinul ?
Vaccinul determina in organism aparitia anticorpilor protectori impotriva virusurilor gripale din compozitia sa. Vaccinurile pentru gripa sezoniera contin tulpinile de virusuri pe care studiile le-au indicat ca vor circula cel mai frecvent in sezonul urmator.
Vaccinuri pentru gripa sezoniera disponibile in Romania :
- vaccinuri tetravalente cu virus inactivat - injectabile, utilizate pentru toate categoriile de varsta, incepand cu 6 luni
- vaccin tetravalent cu virus viu, cu administrare intranazala - utilizabil pentru copii 2 - 18 ani.
Cand ar trebui facuta vaccinarea ?
Ideal este ca vaccinul sa fie administrat inainte de debutul sezonului gripal, stiind ca sunt necesare cam doua saptamani pentru dezvoltarea unui titru de anticorpi protectori corespunzatori. In Romania, lunile octombrie noiembrie ar fi recomandate. Chiar si mai tarziu, vaccinarea aduce beneficii. Vaccinarea mai timpurie (ex. august) se asociaza cu o protectie mai mica spre sfarsitul sezonului gripal, mai ales la varstnici.
Vaccinul se administreaza anual din doua motive :
- protectia imuna la nivel individual descreste in timp, asa ca trebuie reinnoita anual
- virusurile gripale sufera in permanenta mutatii, de la un sezon la altul si chiar intrasezonier; vaccinurile se updateaza anual in functie de tulpinile virale pe care studiile estimeaza ca le vom avea in circulatie in sezonul urmator
Sunt vaccinurile eficiente ?
Eficienta vaccinului pentru gripa variaza de la sezon la sezon. Protectia obtinuta variaza in functie de varsta, starea de sanatate a primitorului (capacitatea de raspuns imun) si de similaritatea intre tulpinile continute in vaccin si tulpinile circulante. Oricum, sunt prevenite prin vaccinare milioane de imbolnaviri anual, zeci de mii de spitalizari, mii de decese.
Poti face gripa desi te-ai vaccinat ?
Da, din mai multe motive :
- poti fi expus la infectie scurt timp dupa administrarea vaccinului, pana la aparitia anticorpilor protectori
- poti fi expus unui virus gripal care nu este continut de vaccinul administrat
- capacitatea de raspuns imun, obtinerea protectiei variaza individual. Protectia cea mai buna se obtine la copiii mari si adultii tineri. Unii varstnici sau persoane cu anumite boli cronice pot avea un raspuns imun slab
Cu toate acestea, este dovedit in studii clinice ca persoanele vaccinate fac forme mai usoare de boala, chiar daca vor dezvolta gripa, iar riscul de complicatii este mai mic.
Reactii adverse ale vaccinurilor gripale
De retinut : vaccinurile gripale nu produc gripa !
Eventualele reactii adverse sunt de mica intensitate si de durata scurta.
Vaccinul injectabil - cu virus inactivat (omorat) - poate produce :
- reactii locale : usoara roseata, durere la nivelul locului de administrare
- reactii generale : subfebrilitate, usoare dureri de cap, dureri musculare, senzatie de greata, fatigabilitate - simptomatologie cu durata de cateva ore
Vaccinul intranazal - cu virus viu atenuat poate produce pentru cateva ore reactii de slaba intensitate cum ar fi : rinoree, greata, dureri de cap, subfebrilitate.
Ca si in cazul oricarui alt preparat farmaceutic, in extrem de rare situatii pot aparea reactii alergice. De mentionat ca alergia la ou nu este o contraindicatie pentru vaccinarea gripala, indiferent de tipul de vaccin folosit. Persoanele cu alergii severe documentate la ou in antecedente pot fi vaccinate sub stricta supraveghere medicala, de catre personal calificat, avand la indemana mijloacele de interventie in cazul unei alergii severe.
(Informatii conform Centre for Disease Control and Prevention Atlanta, SUA)