Bronsita

Bronsita este o inflamatie a pasajelor bronsice, caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani.

Interiorul fiecarui pasaj bronsic este captusit cu o mucoasa umeda, ale carei celule sunt ciliate. Cilii se misca de jos in sus, antrenand astfel impuritatile spre exterior.
Desi mucusul si firele de par din fosele nazale opresc trecerea prafului si a altor impuritati care se pot afla in aerul inspirat, se poate ca agenti patogeni sau noxe sa treaca, mergand spre plamani. Tusea este reactia naturala a corpului la aceasta invazie.
Agentii patogeni sau noxele provoaca inflamarea cailor bronsice iar ca raspuns la inflamatie, mucusul este produs in exces. Inflamatia si producerea de substanta mucoasa in exces pot distruge cilii responsabili cu curatarea cailor respiratorii. Cilii deteriorati isi pierd capacitatea de a functiona, mucusul obstructioneaza caile respiratorii, ceea ce face dificila respiratia, deci aportul de oxigen scade. Mucusul se poate infecta cu bacterii, ceea ce poate duce la alte tipuri de boli pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Exista doua tipuri de bronsita :

  • bronsita acuta, care dureaza mai putin de sase saptamani
  • bronsita cronica, care este recurenta si apare frecvent de-a lungul a doi sau mai multi ani

Bronsita acuta, initial, se reprezinta ca o strangere in zona pieptului, urmata de o tuse. Cu cat substanta mucoasa se acumuleaza in plamani, bolnavul va incepe sa elimine flegma galbena sau verde. Bronsita acuta poate fi, de asemenea, caracterizata prin :

  • usoara febra
  • dificultati de respiratie
  • durere in plamani
  • respiratie suieratoare

Bronsita cronica are aceleasi simptome ca bronsita acuta. In bronsita cronica, tusea va produce constant flegma galbena, verde sau alba. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.

Bronsita - cauze

Din punct de vedere al cauzei, bronsita poate fi :

  • bronsita infectioasa : bronsita infectioasa este cauzata de agenti patogeni - virusuri, bacterii
  • bronsita iritativa : bronsita iritativa este urmarea expunerii la vapori toxici sau praf

Bronsita acuta apare cel mai frecvent in legatura cu infectiile pulmonare. 90 % din infectiile pulmonare sunt virale (produse de virusuri) iar 10 % sunt bacteriene (produse de bacterii).
Fumatul poate contribui, de asemenea, la bronsita. Fumatul paralizeaza cilii din plamani, care sunt responsabili de curatarea cailor respiratorii. Fara curatarea corespunzatoare, substanta mucoasa se poate forma si acumula in plamani, ceea ce poate contribui in cele din urma la bronsita.

Fumatul este principala cauza de aparitia simptomelor de bronsita cronica. Fumatul sau expunerea la fumul de tigara (fumatul pasiv) timp indelungat irita tuburile bronsice si afecteaza cilii. Aceasta situatie apare dupa mai multi ani - bronsita cronica este de obicei diagnosticata la fumatori, dupa varsta de patruzeci de ani. Bronsita cronica de la fumat nu este contagioasa si simptomele pot fi mai putin severe decat in cazurile acute.

Astmul poate fi o alta cauza a existentei simptomelor aparente de bronsita cronica la copii si adolescenti. Astmul cronic sever poate provoca obstructia permanenta a cailor respiratorii, rezultatul fiind bronsita astmatica. Bronsita astmatica are multe simptome asemanatoare bronsitei cronice.

Bronsita cronica poate fi, de asemenea, cauzata de aparitia repetata a bronsitei acute. Plamanii, slabiti cu fiecare caz de bronsita acuta, devin mai sensibili ajungandu-se la bronsita cronica.

Bronsita - diagnostic si tratament

Medicul specialist pneumolog va va examina pentru a stabili cauza tusei. El va asculta inima si plamanii pentru a stabili daca aveti respiratie suieratoare sau daca inima bate prea tare, ambele simptome putand indica faptul ca organismul nu primeste suficient oxigen. Bronsita poate provoca, de asemenea, o crestere a tensiunii arteriale.

Stabilirea unui diagnostic medical de bronsita cronica este un proces de eliminare. Alte posibile boli pulmonare trebuie sa fie excluse pentru a ajunge la diagnosticul de bronsita. In majoritatea cazurilor de bronsita cronica, simptome de emfizem sunt, de asemenea, descoperite in timpul diagnosticului medical. Cand ambele boli co-exista, conditia este mentionata ca bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC).

Bronsita cronica persistenta este o problema grava. Aceasta boala poate afecta permanent caile bronsice si poate duce la boli pulmonare obstructive cronice, o stare medicala grava in care plamanii sunt deteriorati iremediabil, determinand scaderea capacitatii respiratorii, progresiv si iremediabil.

Testul de spirometrie

Testul de spirometrie masoara functia pulmonara. In timpul unui test de spirometrie respiratia este monitorizata in timp ce se respira intr-un tub atasat la un spirometru. Spirometrul masoara volumul pulmonar si cat de usor trece aerul prin plamani. In cazul in care rezultatele testului de spirometrie si examenul fizic o cer, pot fi recomandate teste suplimentare, de exemplu o radiografie pentru a stabili cat de afectati sunt plamanii de boala.

Bronsita - tratament

Bronsita acuta apare frecvent atat la copii cat si la adulti. De multe ori aceasta va dispare intr-o perioada relativa de sase saptamani de la debut si nu necesita neaparat asistenta medicilor sau medicatie. Tratamentul recomandat include cat mai mult repaus la pat, consumul de cat mai mult lichid si folosirea unui sirop de tuse (lucru care nu necesita o prescriptie medicala).

Tratamentul pentru bronsita cronica include adesea antibiotice pe baza de recomandare medicala. In timp ce aceste antibiotice nu pot vindeca bronsita, ele pot contribui la evitarea aparitiei unei infectii secundare. De asemenea, poate fi recomandat un vaccin antigripal pentru a va proteja impotriva altor afectiuni pulmonare. Medicatia fara recomandarea medicului nu este recomandata.
Pentru ameliorarea simptomelor, va fi nevoie sa beti multe lichide pentru a subtia mucusul din plamani. Puteti primi, de asemenea, o reteta pentru un bronhodilatator. Acesta este un medicament pentru inhalare care va reduce inflamatia si va ajuta sa respirati mai usor.

In cazul in care caile respiratorii au fost expuse la bacterii sau virusuri, poate apare bronsita infectioasa. Bronsita infectioasa de natura virala NU se trateaza cu antibiotice. NUMAI in cazul in care bronsita infectioasa este cauzata de bacterii se prescriu antibiotice pentru a elimina infectia.

Pentru a usura simptomele, medicul poate recomanda :

  • odihna, cel putin opt ore pe zi
  • in cazul in care caile respiratorii sunt foarte inflamate, utilizarea unui medicament bronhodilatator care ajuta la reducerea inflamatiei si reducerea tusei
  • daca fumati, renuntarea la fumat
  • daca nu puteti dormi din cauza tusei, un medicament care contine codeina pentru a va ajuta sa va odihniti
  • daca tusea este seaca, un antitusiv; daca tusea este productiva, un expectorant, pentru a elimina mucusul
  • folosirea unui umidificator pentru a evita uscarea tractului respirator

Bronsita - prevenire

  • daca lucrati intr-o zona in care sunteti expus la praf sau alte tipuri de substante iritante, purtati o masca de praf
  • daca se poate, sa evitati contactul cu oameni care au raceli sau alte boli respiratorii
  • daca locuiti intr-o zona care are un nivel ridicat de poluare a aerului, este mai bine sa stati in interior in perioada in care poluarea atinge cota maxima; poluarea aerului provoaca bronsita
  • uneori, oamenii dezvolta bronsita din cauza unul reflux gastroesofagian (acizii din stomac ajung inapoi in esofag); daca va confruntati cu crize frecvente de reflux acid, faceti o programare la un medic specialist gastroenterolog pentru a rezolva problema
  • oamenii care au alergii pot fi, de asemenea, predispusi la bronsita; persoanele care au alergii trebuie sa evite intrarea in contact cu substante care provoaca o reactie alergica
  • spalati-va mainile cu apa calda si sapun pe tot parcursul zilei pentru a distruge agentii patogeni
  • renuntati la fumat

Fumatorii si cei expusi la poluarea industriala trebuie sa ia masuri suplimentare de precautie pentru a evita aparitia bolii.