Fibroza hepatica
Ce este fibroza hepatica ?
In bolile hepatice cronice, sub actiunea unui factor agresor - fie el toxic (alcool), infectios (virusuri hepatitice B sau C), autoimun, metabolic (steatoza hepatica, hemocromatoza, boala Wilson) sau de alta natura, apar leziuni celulare (hepatocitare) sau chiar necroza celulara. In consecinta, sunt activate mecanisme complexe ce au ca scop repararea acestor leziuni. Fibroza hepatica reprezinta acumularea in exces de tesut cicatricial (fibros) nefunctional la nivelul ficatului in cadrul unui proces in care fibrogeneza coexista cu fibroliza si este de fapt evolutia naturala spre vindecare cu defect in conditiile in care fibroliza este depasita de fibrogeneza.
De ce ne intereseaza evaluarea gradul de fibroza hepatica ?
Cu cat exista mai mult tesut fibros la nivelul ficatului, deci cu cat este mai avansat gradul de fibroza, functia hepatica este mai mult afectata. Astfel, gradul fibrozei ne da in fapt indicatii in ceea ce priveste functia ficatului.
Este reversibila fibroza hepatica ?
Da, exista dovezi ca fibroza hepatica este reversibila, chiar si de la grade avansate. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie in primul rand de inlaturarea completa a agentului cauzal (virus, alcool etc).
Care sunt factorii care contribuie la aparitia si progresia fibrozei hepatice ?
Fibroza hepatica nu apare cu aceeasi frecventa la toate persoanele. Sunt deja stabiliti cativa factori care influenteaza progresia fibrozei : evolutia este mai rapida la sexul masculin, la persoanele mai in varsta - mai ales peste 50 de ani. Progresia nu este liniara, procesul pare sa fie mai accelerat in suferintele mai vechi. Imunitatea alterata (HIV, tratamente imunosupresoare) predispune la o evolutie mai accelerata. Consumul de alcool accelereaza progresia fibrozei. Steatoza si rezistenta la insulina sunt asociate de asemenea cu fibroza mai severa si cu evolutie mai rapida.