Info medical Articole medicale Infectie genitala cu Human Papilloma Virus (HPV)

Infectie genitala cu Human Papilloma Virus (HPV)

Dr. Tatiana Carata Dejoianu
Medic specialist Epidemiologie
Medic specialist Medicina generala

Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin.

Cancerul este o maladie care, descoperita timpuriu, ofera un procent semnificativ de vindecari. Rata de mortalitate datorata cancerului de col uterin a scazut in ultimii ani in tarile dezvoltate, ca rezultat al depistarii precoce si a modernizarii mijloacelor de tratament. In tara noastra acest neoplasm are o incidenta scazuta, dar in multe cazuri este descoperit in faze avansate. Cancerul colului uterin este raspunzator de 14,71 % dintre decesele prin neoplazii feminine. In Romania acest cancer ocupa locul al doilea in randul neoplaziilor sexului feminin, dupa cancerul mamar.

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicati in aparitia cancerului de col uterin.

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere exclusiv sexuala. Se estimeaza ca cel putin 50 % dintre adultii activi sexual au avut o infectie cu HPV. Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale. Femeile care lucreaza ca prostituate sunt expuse unui risc major de infectare cu HPV. Acidul dezoxiribonucleic (ADN) al HPV a fost evidentiat la 1,8 % dintre femeile active sexual in populatia generala si la 15,8 % din prostituate, arata un studiu realizat in Spania.

Cancerul colului uterin este considerat consecinta intarziata a infectiei cu HPV transmisa pe cale sexuala. La o mica proportie a femeilor expuse la Human Papilloma Virus (HPV) infectia progreseaza spre leziuni asimptomatice initial dar evoluand in final spre cancer invaziv. Aproximativ 40 % din leziunile preinvazive netratate degenereaza in cancer invaziv intr-o perioada medie de circa zece ani.

Depistarea periodica cu testul Babes-Papanicolau ofera numeroase oportunitati de descoperire a leziunilor precanceroase. In prezent aceasta modalitate de depistare a fost completata cu cautarea ADN al HPV in celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permitand o depistare precoce a potentialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidentierea prezentei acestui virus.

Teste obligatorii pentru femeile active sexual.

Studii populationale arata ca tipurile oncogenice de HPV sunt cel mai frecvent asociate cu infectii tranzitorii, capabile sa favorizeze cancerul. Dar, putini indivizi purtatori de tipuri oncogenice de HPV dezvolta in timp neoplazie cervicala intraepiteliala. Pana in prezent au fost clonate si secventiate integral peste 100 de genotipuri de HPV dar rolul lor in patogenie a fost recunoscut doar pentru cateva tipuri, ca de exemplu: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 si 59. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical in intrega lume sunt tipurile 16 si 18. Celelalte tipuri au o distributie geografica neomogena, tipurile 33, 39, 58 si 59 fiind mai frecvent intalnite in America Latina.

Numeroase studii serologice au demonstrat ca infectia genitala cu Human Papilloma Virus (HPV) este urmata de un raspuns imun, dar titrul anticorpilor este scazut. Raspunsul imun umoral are o larga specificitate in cadrul fiecarui tip. Nu toti indivizii infectati cu HPV au niveluri detectabile de anticorpi. Aceasta se poate datora scaderii in timp a titrului anticorpilor specifici la indivizii infectati. Detectia ADN al Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate superioara testarii serologice. Utilitatea testarii este semnificativa in populatia de femei active sexual in vederea instituirii timpurii a mijloacelor specifice de prevenire a cancerului de col.

Daca vegetatiile veneriene sunt tratate corect, nu mai exista riscul de a transmite virusul Papilloma partenerei / partenerului. Pe de alta parte, exista si infectii inaparente cu virusuri Papilloma Uman (fara vegetatii), caz in care virusul este transmisibil.


Va recomandam sa cititi si articolul :