Serviciul de ambulanta - Medicina de urgenta
Medicina de urgenta in modul in care este practicata in prezent este o specialitate relativ noua, aparuta din dorinta de a se promova actiuni unitare, standardizate, protocolizate, la un nivel de profesionalism superior pentru pacientii aflati in situatii critice in special, dar si pentru celelalte categorii de pacienti clasificati drept urgente.
Serviciul de ambulanta este extensia medicinei de urgenta in teren. Fundamental este faptul ca aici toate actiunile au loc concentrat, fiecare membrul al echipei fiind parte integranta din joc, iar dirijorul fiind medicul de urgenta.
La granita dintre viata si moarte
In Romania anul 1993, reprezinta o cotitura in medicina de urgenta. S-au format echipe de medici tineri experimentati, care realizeaza cu succes interventii de mare complexitate, comparabile cu standardele de performanta internationala.
Medicina de urgenta in ambulanta este o specialitate "de echipa", la succesul actiunii putand contribui toti membrii, fiecare fiind o particica din intreg. Ambulanta reprezinta avanpostul spitalului, prima linie a frontului, unde granita dintre viata si moarte este atat de invecinata incat uneori nu sti de care parte te afli. Medicina de urgenta in ambulanta nu este o adaptare a "medicinii de cabinet" la situatii acute, ci o specializare complexa, care are scopuri bine conturate, uzeaza de mijloace comune tuturor specialitatilor pe care insa le utilizeaza intr-un mod de lucru propriu, specific si foarte bine standardizat.
Pentru personalul care nu lucreaza in mod curent in urgenta, intalnirea cu o situatie critica (accidente, catastrofe, urgente medicale de grad 0) reprezinta momentul adevarului, momentul crucial al existentei sale in care poate proba experienta de o viata si orientarea de moment. Pentru profesionistii ambulantei acesta activitate reprezinta doar a doua natura, un mediu familiar in care isi desfasoara activitatea, stresul fiecarei actiuni, emotiile fiecarui caz in parte, momentele de incordare extrema ale situatiilor critice, riscuri uneori nemasurate la care se expun pentru a salva o viata iar la sfarsit bucuria nemasurata fata de orice reusita, fata de fiecare pacient revenit la viata. Nimeni si nimic nu poate descrie senzatia data de valul de adrenalina ce curge prin venele urgentistilor in timpul si la finalizarea fiecarui caz.
Conceptul fundamental in medicina de urgenta din prespital, in ambulanta, este "ora de aur" iar primele 10 minute sunt catalogate "minutele de platina". Acestea reprezinta primele minute din prima ora, ora cea mai favorabila pentru interventii, ora ce nu trebuie pierduta, ora care creste exponential rata de supravietuire a pacientului critic.
Experienta de o viata si orientare de moment
Medicina de urgenta in ambulanta a fost si este in continua perfectionare avand in vedere situatiile extrem de grave cu risc vital major si imediat, uneori in perspectiva a 1-2 minute. Este vorba despre interventia concomitenta a unei echipe si a unui echipament complex si specific. Intreaga actiune a devenit pe parcursul anilor standardizata pentru ca toate manevrele sa fie fluente, fara a gresi. Evolutia tehnica medicala a permis aparitia de noi aparate ce pot fi deplasate in teren.
Initial a existat in serviciul de ambulanta conceptul de "scoop and run", insemnand scoaterea cat mai rapida a pacientului de la locul accidentului si transportul sau cat mai rapid la o unitate spitaliceasca. Acest lucru se baza pe factorul timp mereu presant in cadrul interventiei de urgenta care conditiona prognosticul vital si functional al pacientului. Cu toate acestea pacientii ajungeau deseori la spital cu leziuni agravate sau ireversibile, fapt ce a dus la o modificare a conceptului. Asa a aparut ideea "stay and play" ("stai si joaca") prin "aducerea spitalului" la pacient. Acest lucru a imbunatatit prognosticul, pacientii fiind stabilizati la faza locului, impiedicandu-se astfel aparitia si dezvoltarea unor complicatii in timpul sau datorate transportului. Au aparut imediat rezultate pozitive, prin scaderea semnificativa a mortalitatii prespitalicesti, complicatiilor, sechelelor si ameliorarii duratei de spitalizare, a perioadei de recuperare, a invaliditatii restante.
Cel mai nou concept in serviciul de ambulanta a aparut de curand "run and play" ("fugi si joaca") si reprezinta integrarea celor doua concepte prezentate anterior, precum si expresia perfectionarii si introducerea pe scara larga in ambulanta a mijloacelor de transport ultra rapide (elicopter, avion) dotate la standarde de performanta de neconceput pana acum, facand posibila nu numai stabilizarea bolnavului ci si interventia curativa.
Acest articol este doar pentru informarea dumneavoastra.
Centrul nostru NU ofera servicii de Medicina de urgenta.