Info medical Articole medicale Metabolismul lipoproteinelor

Metabolismul lipoproteinelor

Lipidele din dieta sunt reprezentate de colesterol, trigliceride, acizi grasi, vitamine liposiolubile.
Trigliceridele ajung la nivelul intestinului si se absorb dupa ce sunt hidrolizate de emzime (lipaza) si formeaza complexe (micelii) cu sarurile biliare.
Colesterolul din alimentatie, acizii grasi si vitaminele liposolubile se absorb la nivelul intestinului subtire.
Lipoproteinele sunt complexe formate din lipide si proteine intervenind in absorbtia si transportul colesterolului, trigliceridelor si vitaminelor liposolubile.

Clase importante de lipoproteine :

  • chilomiocronii care au cea mai mare concentratie in trigliceride (85 %)
  • VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica continind 55 % trigliceride)
  • IDL (lipoproteine cu densitate intermediara ce contin 23 % trigliceride si 38 % colesterol)
  • LDL (lipoprroteine cu densitate moleculara mare) continind 50 % colesterol
  • HDL (lipoproteine cu densitate moleculara mare) continind 50 % proteine si cantitati mici de colesterol, trigliceride

Apolipoproteinele sunt proteine asociate lipoproteinelor ajutand la exercitarea functiei acestora.

Chilomicronii sunt compusi din : acizi grasi cu lant lung de atomi de carbon (> 12 atomi de carbon), trigliceride, apolipoproteina B48, esteri de colesterol, fosfolipide, colesterol. Se absorb in circulatia sistemica, ajung la tesuturile periferice si ulterior la ficat. Chilomicronii incorporeaza lipoproteinlipaza (o enzima care se gaseste la nivelul endoteliului capilarelor din tesutul adipos, inima si muschi scheletic) care hidrolizeaza trigliceridele cu formare de acizi grasi liberi. Acestia pot fi oxidati la nivelul celulei musculare sau celulei tesutului adipos, pot fi reesterificati cu formare de trigliceride, restul fiind transportati la nivelul ficatului. Chilomicronii ramasi dupa hidroliza trigliceridelor vor fi eliminati din circulatie prin intermediul ficatului.

VLDL (Very Low Density Lipoprotein) se formeaza la nivelul celulei hepatice prin esterificarea acizilor grasi cu lant lung de atomi de carbon, au un raport colesterol/trigliceride de 1/5 si contin in plus apoproteine, fosfolipide si vitamina E. Eliberate in circulatie pierd trigliceride prin hidroliza acestora de catre lipoproteinlipaza la nivelul celulei musculare si adipocitului cu formare de IDL.

IDL (Intermediate Density Lipoprotein) contine : colesterol (38 %), trigliceride (23 %) si proteine (19 %). La nivel hepatic pierde proteine, trigliceride prin hidroliza de catre lipaza hepatica cu formare de LDL.

LDL (Low-Density Lipoprotein) are un continut in colesterol de 50 %, restul fiind proteine (22 %) si trigliceride (5 %). Se formeaza la nivelul celulei hepatice, si ajuns in ciculatie elibereaza colesterol in celulele care au receptor pentru LDL, printre care si celulele vasculare fiind implicat in ateroscleroza (prin oxidarea particulelor de LDL cu radicali liberi).

HDL (High-Density Lipoprotein) este sintetizat la nivelul ficatului si intestinului si contine : proteine (48 %), colesterol (19 %), trigliceride (3 %). Rolul sau este de esterifica colesterolul liber si de a-l transporta de la celulele periferice spre ficat opunandu-se procesului de ateroscleroza.


Bibliografie :

  • Harisson's Priciples of Internal Medicine
  • Joslin's Diabetes
  • Nutrition in Clinical Practice - David L. Katz
  • Diabetes Care - mai 2011, volumul 4
  • Wikipedia