Proteza dentara
Proteza dentara este un dispozitiv realizat pentru a arata ca dintii naturali si reprezinta un inlocuitor artificial pentru arcadele dentare naturale.
Protezele dentare sunt confectionate din rasina acrilica si uneori au si o componenta metalica. Garniturile de dinti artificiali care se monteaza pe proteza dentara pot fi din acrilat, compozit sau ceramica.
Exista mai multe tipuri de proteze dentare :
- proteze totale : se folosesc atunci cand pacientul a pierdut toti dintii si trebuie restabilita functia estetica, masticatorie si de fonatie.
- proteze partiale : se utilizeaza cand exista dinti restanti pe arcada, dar nu se poate realiza o punte dentara. Se folosesc in special in edentatiile terminale si subtotale. Acest tip de proteza se fixeaza pe dintii restanti cu ajutorul unor crosete metalice sau pelote din acrilat.
- proteze scheletate : sunt dispozitive stabile care implica si o parte fixa (coroane sau punti dentare pe dintii ramasi). Sunt compuse dintr-un schelet metalic si o componenta acrilica. Ancorarea lor se face cu ajutorul unor mijloace speciale de mentinere, sprijin si stabilizare : capse, culise, telescoape, pinteni sau magneti.
Protezele pe implanturi dentare reprezinta o varianta mai noua. Exista doua tipuri de proteze pe implanturi dentare :
- proteze mobile pe implanturi dentare : sunt protezele pe care pacientul le poate indeparta si igieniza si se fixeaza in implanturile dentare cu ajutorul unor sisteme speciale.
- protezele fixe pe implanturi dentare, "proteze hibride" : sunt proteze care se pot indeparta doar de catre medic in cabinetul stomatologic; au in structura lor un schelet metalic din titan sau crom-cobalt si o parte acrilica fixandu-se pe implanturi prin insurubare; acest tip de proteza necesita inserarea unui numar mai mare de implanturi si poate fi utilizata si in cazul in care exista o atrofie mare a osului.