Rinita cronica
Rinita cronica catarala este o inflamatie cronica ale mucoasei nazale, caracterizata prin rinoree si sindrom de obstructie nazala. Bolnavul se prezinta la medic pentru rinoree muco-purulenta, cefalee, oboseala matinala etc. La rinoscopia anterioara se observa secretii pe planseul foselor si pe suprafata cornetelor cu o mucoasa rosu-violacee edematiata. Edemul este deprimabil la palparea cu stiletul si la aplicarea de vasoconstrictoare. La rinoscopia posterioara apar secretii de cavum, ingrosare de mucoasa si turgescenta cozilor de cornet.
Rinita cronica catarala are o evolutie trenanta cu exacerbari in anotimpul rece. Tratamentul impune o asanare a focarelor supurative de vecinatate. Instilatiile, inhalatiile sau aerosolii asociaza si un tratament general individualizat. Rinita cronica atrofica reprezinta un stadiu evolutiv al rinitei cronice catarale. Afecteaza mai ales persoane de sex masculin din grupa de varsta 18 - 35 de ani. Procesul hipertrofic este de obicei localizat la nivelul mucoasei cornetului inferior. Clinic, domina un sindrom obstructiv accentuat de mesele copioase si de anotimpul rece si umed. Se mai asociaza senzatia de uscaciune a mucosei, sforaitul nocturn. Tratamentul in fazele de hipertrofie ireversibila este chirurgical.
Rinita cronica atrofica banala afecteaza mai ales femeile cu realizarea unui tablou clinic divers: obstructie nazala, senzatie de nas uscat, cafelee, algii la radacina nasului. Muscoasa este palida, atrofica cu evidentierea tuturor reliefurilor peretilor foselor nazale.
Tratamentul rinitei cronice consta in vitaminoterapie si stimulare imunologica prin introducerea de material biologic.
Rinita cronica atrofica ozenoasa (ozena) afecteaza in special persoanele de sex feminin. Debuteaza insidios la varsta de 12 - 15 ani cu rinoree purulenta tenace, iar in perioada de stare se manifesta prin uscaciune nazala, senzatie de obstructie nazala (paradoxala), cruste verzui adrente urat mirositoare, oboseala. Crustele au dimensiuni si aspecte variabile, pot mula perfect fosele nazale. Tratamentul are ca obiective combaterea crustelor, dezinfectia nazala, refacerea troficitatii mucoasei si reechilibrarea fozelor nazale (dedublarea septului nazal, recalibrarea planseului, luxarea si apropierea peretilor externi).