Sindrom demential - tulburari cognitive
Sindromul demential poate fi forma sub care se prezinta depresia severa. Uneori, cele doua afectiuni - depresia severa si sindromul demential - pot coexista : depresia accentuand disfunctia cognitiva comparativ cu stadiul unei afectiuni neurocognitive singure. Pacientii cu dementa devin si depresivi pe masura ce incep sa isi inteleaga deteriorarea cognitiva progresiva.
Tulburarile cognitive din cadrul dementei se caracterizeaza prin afectari semnificative ale unor functii ca memoria, judecata, limbajul, atentia.
Semne importante care definesc disfunctia cerebrala : tulburari de memorie si cognitive (saracire a gandirii, lipsa flexibilitatii intelectuale, judecata deficitara); modificarea nivelului constientei (trezirea dimineata intr-o stare confuzionala); modificarea personalitatii (dezinhibitie sau exacerbarea trasaturilor negative ale personalitatii); saracirea vorbirii cu vocabular scazut si folosirea de clisee verbale; halucinatii vizuale, dispozitie depresiva, anxioasa, labila, putand evolua spre apatie.
In ceea ce priveste memoria, in mod normal, diferite tipuri de memorie lucreaza in tandem asa ca atunci cand ne reamintim un lucru nu suntem constienti de faptul ca sunt accesate locatii diferite (zone din creier - hipocamp, amigdala). Asa se explica cum, desi un tip de memorie este afectata la pacientii cu sindrom demential, persoana poate inca folosi alt tip de memorie.
Ne putem gandi la memoria de diferite tipuri ca la bibliotecile intr-o librarie : o biblioteca cu memoria faptelor ordonate cronologic si inca o biblioteca cu memoria emotionala. Dificultatile specifice de memorie sunt descrise astfel : biblioteca cu memoria faptelor ordonate cronologic incepe sa se clatine usor, apoi mai puternic pana se prabuseste. Aceasta face accesarea informatiilor de pe rafturi greu accesibila, in special a informatiilor noi depuse in rafturile cele mai de sus. Este imposibil sa mai inmagazinezi noi informatii. Memoria legata de emotii este stocata astfel in biblioteca incepand cu raftul cel mai de jos : femei care te-au iubit si ingrijit, barbati care te-au iubit si ingrijit, copii, figuri autoritare negative, animale de companie.
In general, in bolile dementiale este afectata memoria faptelor, fiind crutata memoria legata de emotii.
Facand aceasta dinstinctie intre memoria faptelor, emotionala si senzoriala, se pare ca in boala Alzheimer memoria faptelor devine cea mai dificil de accesat si inmagazinat datorita afectarii progresive a structurii cerebrale specifice - hipocamp.
Cea mai frecventa cauza de dementa este boala Alzheimer urmata de patologia vasculara, traumatisme cranio-cerebrale, alcoolul, boala Parkinson, cauze metabolice : deficitul de vitamina B12; infectie HIV.
In cazul substratului metabolic (deficitul de vitamina B12, uremie) evolutia poate fi reversibila atat timp cat este descoperita la
timp si tratata corespunzator. In general, cel mai probabil evolutia este lent progresiva;
tratamentul specific incetineste declinul cognitiv si imbunatateste functionalitatea zilnica.
Cea de-a doua forma de dementa rezulta din boala cerebro-vasculara. In aceste cazuri dementa progreseaza de obicei treptat cu perioade de inrautatire in preajma unui nou accident vascular apoi cu perioade bune cu stare ameliorata; afectarea cognitiei poate fi lacunara, unele domenii ramanand intacte.
Tratamentul este suportiv si simptomatic : de prevenire a accidentelor vasculare prin tratarea patologiei cardio-vasculare etc.
Referinte :
- Kaplan & Sadock's Synopsis of psychiatry: behavoral sciences/clinical psychiatry-Eleven edition 2015/ Benjamin James Sadock, Virginia Alcott Sadock, Pedro Ruiz
- Dr. Gemma M.M.Jones/ Communication and care-giving in Dementia: a positive vision 2009, reprinted 2011, 2012/ Published by The Wide Spectrum, Dementia Education Resources
- www.medscape.com / Medscape Education Psychiatry - Cognitive Dysfunction in Major Depressive Disorder