Torsiunea testiculara
Torsiunea testiculara sau mai exact torsiunea funiculului spermatic inseamna rasucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen, blocarea aportului de sange ce vine la testicul si consecutiv infarctizarea si necroza in timp a acestuia.
Torsiunea testiculara poate apare la orice varsta, dar in special in perioada prepubertara, avand drept cauza mobilitatea exagerata a testiculului, ca urmare a unei dezvoltarii exagerate a tunicii ce inveleste testiculul si cordonul spermatic (vaginala). Astfel ca, la o contractie a muschiului cremaster, cordonul spermatic se roteste, torsionand vasele pe care le contine. Datele epidemiologice arata ca acest fenomen este mai frecvent iarna, dupa activitati fizice (practicarea de sporturi sau ridicarea de greutati), in urma unor traumatisme testiculare, si poate fi favorizat de purtarea de lenjerie larga sau boxeri.
Simptomatologia torsiunii testiculare este dominata de aparitia brusca a unei dureri testiculare de intensitate mare, urmata de marirea de volum a hemiscrotului respectiv, uneori cu inrosirea tegumetului, insotita uneori de greata sau voma si subfebrilitate. Examenul local arata marirea si sensibilitatea testiculului afectat, ascensionarea testicului datorita scurtarii cordonului spermatic rasucit, reflexul cremasterian este disparut si ridicarea cu mana a testiculului in cazul torsiunii calmeaza durerea. Uneori se poate palpa epididimul in pozitie anormala fata de testicul.
Orice simptomatologie ce mimeaza torsiunea funiculului spermatic trebuie sa aduca pacientul la medicul urolog rapid, pentru ca aceasta afectiune este o urgenta urologica. Se va pune diagnosticul corect precoce, in 3 - 4 ore de la debut, dupa acest interval leziunile testiculare ischemice sau necrotice putand fi ireversibile.
Diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza examenului clinic si a ecografiei scrotale Doppler. Diagnosticul diferential va trebui facut cu orhiepididimita acuta, hidrocelul sau hematocelul posttraumatic, tumori testiculare cu evolutie atipica, orhite virale etc.
Torsiunea testiculara necesita tratament cu caracter de urgenta si este explorarea chirurgicala scrotala care va aprecia starea testiculului. Se detorsioneaza funiculul spermatic, se infiltreaza acesta cu Xilina 1 % si se asteapta recolorarea testiculului ischemic. Daca testiculul isi revine la normal se practica fixarea acestuia la polul inferior scrotal pentru a preveni retorsionarea. Daca testiculul ramane necrozat se practica excizia sa. Se va controla atent dispozitia anatomica a testiculului indemn si se va realiza procedura de fixare similara, pentru a preveni torsiunea celuilalt funicul spermatic.
In cadrul Centrul nostru, serviciul de Urologie - Andrologie va sta la dispozitie pentru un examen de specialitate.