Dotare tehnica medicala
Clinica medicala privata - Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" dispune de o dotare cu tehnica medicala exceptionala pentru toate investigatiile din oferta sa de servicii medicale.
Un laborator modern, in care se pot efectua teste de maxima precizie si acuratete, conectat la un sistem electronic de transmitere rapida si exacta a datelor, pentru o diagnosticare rapida.
- Analizor de hematologie CELL DYN 3700 (Abbott) : analizorul confera capacitate diagnostica avansata pentru laboratoarele clinice. Este un sistem complet automat care furnizeaza 23 de parametri hematologici la o rata de 90 probe/ora.
- Analizor de biochimie VITROS 250 (Ortho Clinical Diagnostics) : Vitros aduce informatii diagnostice de acuratete cu privire la metabolismul proteic, lipidic, glucidic, enzimatic si compozitia in minerale din diverse produse umane biologice recoltate.
- Analizor de imunologie AxSYM (Abbott) : AxSYM permite prelucrarea unui volum mare de probe si a multor teste simultan. Se pot lucra 70 de tipuri de teste imunologice : abuz de droguri si monitorizarea tratamentelor cu droguri, cancer, anemii, diabet si alte afectiuni metabolice, fertilitate si sarcina, bolii congenitale, afectiuni cardiace, hepatice, renale, tiroidiene, infectii respiratorii si cele produse de retrovirusuri, transplanturi.
- Analizor urinar Urilux S (Roche) : Urilux S este un analizor de urina pe baza de stripuri. Capacitatea maxima este de 50 teste/ora iar software-ul specific face din Urilux S o metoda cost-efectiva de imbunatatire a standardizarii in masurarea parametrilor urinari : eritrocite, leucocite, sange, bilirubina, urobilinogen, corpi cetonici, proteine, nitriti, glucoza, acid uric, Ph, densitate.
- Microscoape optice Olimpus : Faciliteaza diagnosticul bacteriologic pentru o multitudine de bacterii si fungi, patogeni sau saprofiti.
Laboratoare de histopatologie & citologie :
- Microscoape optice Olimpus; truse de biopsie; ace de citologie aspirativa.
Histopatologia permite diagnosticul de boala prin examinarea microscopica a tesutului recoltat prin biopsie. Tehnicile de diagnostic histopatologic folosite sunt histochimia, imunohistochimia si hibridizarea in situ.
Citologia permite diagnosticul de boala la nivel celular. Colectarea celulelor examinate se face utilizand fie procedeul de citologie exfoliativa (extragerea celulelor din fluidele prezente in cavitatile naturale ale corpului) fie aspiratia citologica cu ac fin (extragerea celulelelor prin aspirare, din leziuni chistice sau solide). Cel mai folosit test de citologie este examenul citologic vaginal (Babes - Papanicolau).
Laboratoarele de diagnostic functional permit efectuarea unei game largi de examinari, folosind aparatura de ultima generatie :
- Cardiovascular :
- Electrocardiograf Cardiofax 9620; electrocardiograf portabil Bioset 3752; bicicleta CardioLine; oscilometru Pachon 1392 RI : EKG este un test neinvaziv care inregistreaza activitatea electrica a inimii. Furnizeza informatii asupra ratei si rimului cardiac, hipertrofiei sau dilatiei camerale, prezentei unei sechele de infarct sau dovada ischemiei acute. Testul de efort permite diagnosticarea bolii coronariene in cazurile incerte. In timpul testului se monitorizeaza alura ventriculara, respiratiile/min, TA, EKG si aparitia de simptome cardiace. Oscilometria este o metoda non-invaziva de masurare si monitorizare a tensiunii arteriale periferice, utila in identificarea afectiunilor precum stenoze arteriale, ateroscleroza.
- Respirator :
- Spirometru Pony Spirometer Graphic (Cosmed). Spirometria este un test clasic de functionalitate pulmonara, care masoara volumul de aer inspirat si expirat functie de timp. Este un test de monitorizare a respiratiei normale si profunde prin determinarea unor parametri : VC (volumul current), CV (capacitatea vitala), VEMS (volumul respirator maxim intr-o secunda) si indicele Tiffneau VEMS / FVC.
- Sistem nervos :
- Electroencefalograf Ceegraph IV (Bio-logic System Corp); electromiograf. EEG este examinarea activitatii bioelectrice a creierului, utila in diagnosticul epilepsiei, evaluarea starilor confuzive, traumatismelor, tumorilor, infectiilor, bolilor degenerative si metabolice ale creierului.
EEG (ElectroEncefaloGrama) permite evaluarea tulburarilor de somn, investigarea starilor de inconstienta si poate confirma moartea creierului la un pacient comatos.
Ceegraph IV este un sistem computerizat de inregistrare EEG care prezinta, arhiveaza si analizeaza activitatea electrica spontana a creierului, in variate locatii de pe scalpul pacientului. Ceegraph IV ofera obtiunea de depozitare a informatiei intr-o forma digitala, pe un monitor color si de analiza digitalica care creste sensibilitatea la anomalii subtile functionale.
Pentru cercetare inregistrarile EEG in evenimente specifice (de exemplu : raspunsul subiectului la aparitia unui stimul vizual, tactil etc) pot oferi raspuns la intrebari specifice de cercetare.
EMG (ElectroMioGrama) este un test de evaluare a sanatatii musculare si a nervilor care controleaza muschiul. Testul este util cand pacientul prezinta simptome de slabiciune musculara si scaderea fortei musculare si permite diagnosticul diferential al bolilor musculare primare de bolile neurologice.
- Electroencefalograf Ceegraph IV (Bio-logic System Corp); electromiograf. EEG este examinarea activitatii bioelectrice a creierului, utila in diagnosticul epilepsiei, evaluarea starilor confuzive, traumatismelor, tumorilor, infectiilor, bolilor degenerative si metabolice ale creierului.
- Glob ocular :
- Oftalmoscop direct (WelchAllyn); biomicroscop-Slit Lamp BC 900 (HAAG-Streit); aplanotonometrul-Goldman Applanation Tonometer, Model 900.4.2 (HAAG-Streit); autokeratorefractometru L 62-3d Keratoref (Luneau).
Oftalmoscopia directa permite examinarea in principal a fundului de ochi (papila, macula, vasele retiniene, retina, coroida) dar si examinarea corpului vitros, cristalinului, irisisului, corneei.Examinarea cu lampa cu fanta permite vizualizarea segmentelor anterioare ale ochiului : pleopa, sclera, conjunctiva, cornea, irisul, cristalinul cu ajutorul aparatului numit biomicroscop. Aplanotonometrul masoara presiunea intraoculara prin forta necesara de a aplatiza o zona constanta a corneei. Masurarea automata a curburii corneii si a refractiei se realizeza cu aparatul autokeratorefractometru.
- Oftalmoscop direct (WelchAllyn); biomicroscop-Slit Lamp BC 900 (HAAG-Streit); aplanotonometrul-Goldman Applanation Tonometer, Model 900.4.2 (HAAG-Streit); autokeratorefractometru L 62-3d Keratoref (Luneau).
- Nas, gat, urechi :
- Audiometru ITERA (Madsen). Audiometria tonala-liminara este investigatia utilizata in masurarea auzului. Auzul se testeaza pentru frecvente variind de la joase (125 Hz) la inalte (8000 Hz), iar nivelul auzului este cuantificat comparativ cu normalul, in decibeli (DB). Valorile normale se incadreaza intre 0-30 dB (la adulti) iar depasirea limitei de 30 dB este echivalenta cu grade diferite de hipoacuzie (usoara, medie, severa, profunda, cofoza).
- Impedancemetru Zodiac 901 (Madsen). Impedancemetria evalueaza functia urechii medii, a trompei Eustachio, reflexul stapedian.
- Unitate de diagnostic radiologic :
- Instalatie digitala de RX diagnostic tip MULTIX SELECT DR : se foloseste in scop diagnostic pentru examinarea radiologica a diverselor aparate si sisteme umane. Imaginile radiografice si datele asociate colectate pot fi stocate intr-o arhiva electronica si utilizate ulterior: in cercetarea epidemiologica si biostatistica, initierea de cercetare specifica-bazata pe imagine, dezvoltarea de atlase radiografice, educarea radiologilor, ortopezilor, reumatologilor in interpretarea uniforma a imaginilor prin comparare cu imagini radiografice standardizate.
- Mamograf MAMMOMAT Inspiration : examinarea radiologica a sanului este o investigatie sigura si de acuratete, utila in diagnosticarea, evaluarea si urmarirea cancerului mamar. Cea mai importanta utilizare a mamografului este in screeningul si diagnosticul precoce al cancerului mamar, cu depistarea tumorii inainte de primele semne clinice si inainte de interesarea ganglionilor limfatici.
- Instalatie de tomografie computerizata tip SOMATOM DEFINITION EDGE : examinarea foloseste un echipament special de raze-X pentru obtinerea de imagini radiologice folosind seturi de tuburi si detectori de raze X. Prelucrarea computerizata a informatiei permite obtinerea de sectiuni transversale ale tesuturilor si organelor si aprecierea densitatii in unitati UH.
- Echipament RMN tip MAGNETOM AVANTO FIT : procedura diagnostica neinvaziva ce permite vizualizarea structurilor interne al corpului, fara utilizarea razelor X. Examinarea foloseste un camp magnetic, unde radio si computer pentru procesarea imaginilor, furnizand detalii ale structurilor interne: creier si maduva spinarii, muschi, articulatii, organe interne.
- Osteodensitometru tip General Electric - Prodigy Primo : investigatie importanta din perspectiva diagnosticarii cat mai precoce a osteoporozei, deoarece exista metode de stopare a pierderii masei osoase.
- Unitate de diagnostic ultrasonic :
- Ecograf 4D Sonoline G 60S (Siemens) : Ecografia 4D adauga un al patrulea element la alcatuirea imaginii-timpul, cu obtinerea de imagini in miscare, vizibile in spatiu si timp real, atat ale fatului cat si ale oricarui organ intern. Aplicatii in : obstetrica si ginecologie, vascular periferic si abdominal. Caracteristici : inalta sensibilitate la masurarile cu doppler, contrast excelent si unitate de management a datelor (procesor, harddisk, memorie, achizitie, stocare si arhivare a imaginilor). Ecografiile 3D/4D au potential major in cercetare si in studierea sonoembriologiei, deschizand noi frontiere obstetricii moderne.
- Unitate de diagnostic endoscopic :
- Bronhoscop portabil FB-18BS (Pentax) si videobronhoscop EPM 3300 (Pentax) : Bronhoscopia ofera posibilitatea unei evaluari complexe ale arborelui bronsic: vizualizarea directa, lavaj bronhoalveolar, biopsie bronsica (recoltare si prelucrare), brosaj bronsic-examen citologic, aspirat bronsic, cultura flora microbiana (nespecifica sau pe medii specifice), cultura levuri (Sabouraud), frotiu BK si culturi BK. Videorecorderul permite inregistrarea si redarea imaginilor endoscopice.
- Videocolposcop HILL-MED 0660-1 (Hill-Med Corporation) : Videocoposcopul HILL-MED permite examinarea microscopica a cervixului si vaginului, in scopul identificarii de leziuni si posibile malignitati. Imaginile obtinute pot fi digitalizate pentru crearea unei baze de date, continand imagini ale cervixului uterin. Baza de date poate fi folosita in cercetare, training si educatie pentru personalul medical; accesarea ei (imagini fotografice, date clinice, rezultate ale examinarii citologice/ moleculare) conduce la o varietate de aplicatii in cercetare si educare.
- Gastroendoscop, Colonoscop : Cercetare clinica in gastroenterologie (studii prospective, retrospective, serii de cazuri, prezentari de cazuri) se bazeaza pe utilizarea ampla a diagnosticului endoscopic digestiv. Screeningul cancerului colorectal implica folosirea metodelor traditionale (tuseu rectal, test de sangerare oculta, irigografia, sigmoidoscopia, colonoscopia) completate cu cele moderne, de tipul colonoscopie CT. Colaborarea intre radiologi-gastroenterologi - specialisti in medicina nucleara sta la baza cercetarii privind imbunatatirea pregatirii pacientului, achizitia datelor si tehnici de interpretare a datelor.
- Endoscop sfera O.R.L. : Valoarea imaginilor video in endoscopia ORL poate fi fructificata prin utilizarea bazei de date in cercetare (video-otoscopie, video-rinoscopie, video-laringoscopie).
Tratament chirurgical :
- Electrocauterul chirurgical Valleylab de tip Force EZ-8C este un aparat medical folosit pentru operatiile cu sangerare minima. El asigura taierea tesuturilor si in acelasi timp coagularea sangelui ca plaga sa fie exanga. Se utilizeaza si in extirparea unor formatiuni tumorale fara a exista pericolul diseminarii tumorii existente.
- Monitoarele de pacienti existente in salile de operatie si in saloanele de terapie intensive au rolul de a urmari continuu constantele vitale ale pacientului (TA, PULS, EKG, OXIMETRIE SANGVINA), putand alarma in caz de aparitii a unor tulburari de ritm si de modificare a acestor constante vitale. Totul se inregistreaza in memoria aparatului pe o perioada de 24 de ore, putand fi vizualizate oricand.
- Defibrilatorul este un aparat electronic necesar pentru rezolvarea urgentelor vitale care pot aparea in activitatea medicala:
- stop cardiac
- fibrilatie ventriculara
- tulburari de ritm
- Autoclav mic EASTERN Medical; Autoclav mare EASTERN Medical; Pupinel STERICELL 55; Pupinel mare ELVEM; Pupinel TAUSTERIL 2000; lampa ultraviolete HYSIS; lavoar apa sterila HYSIS; aparat pentru sterilizat aer Aero Diffuser; aparat de aspirare aer pentru aerisire sala Vortice; lampa cu ultraviolete pentru nou-nascut WEYER; electrocauter Lancetron GTF 400; aspirator plaga Victoria; aparat de anestezie Drager "Fabius"; monitor DASH 2000; masa de operatie chirurgie; lampa sciatica; sistem pentru oxygen si aspiratie cu barbotor.
Compartimentul de Specialitati chirurgicale (Chirurgie generala, Urologie, Chirurgie vasculara - flebologie, Ginecologie, O.R.L., Oftalmologie, Ortopedie - Traumatologie, Chirurgie plastica si reparatorie) poate dezvolta proiecte specifice. Astfel de exemple: initierea de anchete transversale populationale pentru boala varicoasa; initierea de trialuri clinice pentru cancere cu localizare mamara, ovariana, colonica, cutanata; cercetare clinica focalizata pe imbunatatirea terapiei in chirugia plastica.
Unitate de terapie fizica si recuperare medicala :
- Nemectron : Aparat bazat pe electrostimulare, cu aplicatii in fizioterapie, medicina sportiva si terapia durerii.
- Nemectroson 400 : Caracteristici tehnice unice : permite schimbarea multipla a frecventelor si aditional operararea terapeutica cu ultrasunete continue sau pulsate. Aplicatiile principale: imbunatatirea fluxului sanguin, efect antalgic, relaxare musculara, activarea metabolismului, imbunatatirea schimburilor intra- si extracelulare.
- Echipamente de fitness si recuperare medicala (DasoCado, Kettler) (Bicicleta Kettler mecanica, bicicleta Active magnetica, masuta rotativa DasoCado pentru muschi oblici, bancheta DasoCado pentru abdomen, suport de greutati DasoCado, complex aparat DasoCado, presa DasoCado, bancuta bara fixa DasoCado, bancheta cu bara mobila Kettler)
Aparatele de fittness sunt utile pentru reeducarea motorie si tonifierea diferitelor grupe musculare.
Reabilitarea geriatrica este un domeniu medical relativ nou iar cercetarea in acest sector nu este total pregatita pentru trialuri randomizate, ca in alte domenii ale medicinei geriatrice. Interventiile care pot fi utilizate includ : exercitii fizice, tehnici adaptative, tehnologie de asistare (ex. bastoane, cadre, carucioare), modalitati fizice de terapie (ex. caldura, frig, ultrasunete), orteze si proteze (atele, membre artificiale).
Alte informatii despre Clinica medicala privata - Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" :