Diabetul zaharat - teste cunostinte medicale
Ce stiti despre diabetul zaharat ?
Diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata prin nivelul ridicat al gucozei in sange.
Metabolismul organismului uman transforma mancarea pe care o mancam in glucoza, in timpul digestiei. Glucoza circula in sange. Pancreasul produce un hormon numit insulina. Celulele organismului se folosesc de insulina pentru a transforma glucoza din sange, in energia necesara organismului. Diabetul zaharat apare in cazul in care in organism nu exista suficienta insulina (deficienta pancreasului) sau organismul nu poate folosi eficient insulina pentru a transforma glucoza in energie. In aceste cazuri cantitatea de glucoza din sange creste (se numeste hiperglicemie) iar la o glicemie peste 180 mg/100ml, glucoza apare si in urina (se numeste glicozurie).
Exista doua tipuri de diabet zaharat :
- diabetul zaharat tip 1, forma de diabet raspandita la copii si tineri (diabet juvenile), in care problema este datorata lipsei producerii sau producerea unei cantitati insuficiente de insulina de catre pancreas. In acet tip de diabet este necesara administrarea insulinei prin injectii pentru supravietuire (de aceea se numeste si diabet insulino-dependent)
- diabetul zaharat tip 2 (numit si "diabetul varstei adulte"), cea mai raspandita forma de diabet, in care problema este datorata incapacitatii de folosire eficienta a insulinei. In acest tip de diabet se poate restabili starea de sanatate prin modificarea stilului de viata (dieta, activitate fizica) si uneori administrarea unei medicatii
Diabetul zaharat aparut in cursul sarcinii este numit diabet gestational. De cele mai multe ori, dupa sarcina, toleranta la glucoza se poate aparent normaliza. In aceste cazuri recomandarile trebuie sa cuprinda : mentinerea greutatii recomandabile, alimentatie echilibrata cu excluderea glucidelor simple si activitate fizica regulata.
Diabetul zaharat este o afectiune seriosa care, lasata netratata, poate crea complicatii majore care pot pune in pericol viata. In cazul diabetului zaharat gestational precautiile fata de mama si fat sunt necesare intrucat femeile cu diabet gestational se afla la risc crescut pentru accidente obstetricale, iar fatul poate suferi moarte intrauterina fiind grevat de o mare mortalitate neonatala.
Va rugam sa va testati cunostintele in legatura cu diabetul zaharat.
Nu este atat de important scorul final pe care il veti obtine pe cat este de important sa aveti cunostinte cat mai bune despre diabetul zaharat pentru a evita problemele sau pentru a putea ajunge la medic in timp util.