Imbolnavirea acuta a tractului digestiv
Imbolnavirile acute ale tractului digestiv sunt o caracteristica a sezonului cald. Acest lucru se intampla mai ales datorita usurintei cu care se multiplica si sunt vehiculati agentii infectiosi cu tropism digestiv in conditii de temperatura crescuta.
Enterocolitele acute sunt afectari ale intestinului prin actiunea unor microorganisme diverse :
- bacterii - cum ar fi diverse tipuri de Shigella (agentul infectios al dizenteriei acute bacteriene), Salmonella (agentul cauzator al febrei tifoide), Escherichia coli, Stafilococul auriu;
- virusuri - rotavirusuri, enterovirusuri etc.;
- ciuperci - candidioza (mai degraba in timpul altor boli debilitante sau ca urmare a antibioterapiei prelungite pentru alte afectiuni, decat ca afectare infectioasa de sine statatoare);
- paraziti - Entamoeba hystoliticum, Giardia lamblia etc.
Manifestarile obisnuite ale infectiilor digestive acute sunt diareea, durerile abdominale, tenesmele rectale. Atunci cand se insotesc de iritatia stomacului si a bulbului duodenal, denumirea completa este de gastro-enterocolita acuta si apare in plus greata si varsaturile. Uneori, tulburarile acute digestive apar in timpul calatoriilor de vacanta fara a fi neaparat in legatura cu o infectie. Ele pot fi datorate schimbarilor intervenite in dieta (consumul unor alimente si preparate culinare specifice zonei in care se calatoreste, cu care organismul nu este familiarizat, unele condimente noi sau in exces, alimente prea calde sau prea reci), caracteristicilor diferite ale apei potabile, schimbarilor regimului de viata in general (mese la ore diferite de cele obisnuite sau total neregulate, "festinuri" repetate, consum de alcool in cantitati crescute).
Ce putem face ca sa evitam aceste neplaceri ?
Pe langa disconfortul real cauzat de simptomele digestive, gravitatea acestor tulburari este data de rasunetul general asupra organismului. Deshidratarea datorata scaunelor frecvente, varsaturilor si imposibilitatii de a se alimenta in continuare duce la alterarea starii generale, progresiv, in cazuri extreme pana la colaps. Odata cu apa, prin aceleasi mecanisme se pierd si saruri minerale indispensabile functionarii normale a organismului. Din acest motiv reechilibrarea hidro-electrolitica este cheia de bolta in tratamentul bolilor digestive acute.
Cum se pot evita aceste neplaceri ?
In primul rand respectand cu mare strictete regulile de igiena elementara: maini, vesela, alimente, toate trebuiesc foarte bine spalate cu apa curata, sapun sau detergent, apoi limpezite. Acolo unde conditiile de igiena sunt precare, este de evitat consumarea alimentelor neprelucrate termic. De evitat deci fructele, salatele de cruditati, zarzavaturile in stare cruda. De asemenea, apa de baut trebuie sa fie imbuteliata sau consumata dupa ce a fost fiarta cateva minute si apoi racita. Este de preferat pastrarea pe cat posibil a unui orar regulat al meselor, evitarea abuzurilor de orice fel.
Ce-i de facut daca totusi, in plina vacanta, apar neplacutele manifestari ?
In primul rand este de combatut deshidratarea, prin consumarea unor cantitati crescute de lichide (ceai de menta, apa de orez, supa de morcovi sau macar apa fiarta si racita) in care se pot adauga saruri de rehidratare care se gasesc in farmacii dozate in pliculete. Devine necesara instituirea unui regim alimentar cu evitarea cruditatilor, a alimentelor care in mod obisnuit fermenteaza sau produc flatulenta, a mezelurilor, carnurilor grase, bauturilor carbo-gazoase. Se pot consuma, in masura tolerantei, ceaiuri, supe de zarzavat, orez fiert, branza de vaci, carne de pasare fiarta sau pe gratar.
De cele mai multe ori gastroenterocolitele acute sunt afectiuni auto-limitate care se remit spontan odata cu eliminarea cauzei care le-a provocat. Daca manifestarile sunt severe, daca au aparut la copii foarte mici (sugari), daca nu cedeaza, este necesar sa se apeleze la un medic care va stabili conduita potrivita.
Administrarea de uz curent, fara recomandare medicala a antibioticelor sau antisepticelor intestinale nu este de recomandat, ea putand fi nociva in unele cazuri sau macar inutila.