Infarctul miocardic
Infarctul miocardic reprezinta o urgenta medicala, care are ca substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de catre un cheag de sange. Oprirea brusca a fluxului arterial la nivelul muschiului inimii, duce la distrugerea acestuia si poate determina decesul pacientului.
Pe parcursul vietii, la nivelul vaselor inimii (artere coronare), se depun grasimi. In anumite zone, acestea formeaza depozite de grasimi, asa numitele placi aterosclerotice. Aceste placi sunt bogate in colesterol, iar formarea lor este favorizata de fumat, alimentatia bogata in grasimi, excesul ponderal, excesul de alcool, sedentarism, dar si de unele afectiuni precum diabetul si hipertensiunea arteriala. Aceste placi determina ingustarea (stenoza) diametrului vasului.
Recunoscut la timp, un pacient cu infarct miocardic are sanse de a fi salvat si recuperat, daca se prezinta in primele 4 - 6 ore de la debut.
Primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezinta perioada critica, datorita riscului de deces prin tulburari de ritm si prin riscul de extindere progresiva a ariei de necroza.
Simptomele infarctului miocardic :
- dureri la nivelul toracelui, brusc instalate, tip opresiune sau strangere, care pot iradia la nivelul mandibulei, in brate sau in spate
- lipsa brusca de aer (dispnee)
- senzatie brusca de slabiciune sau ameteala
- transpiratii reci, paloare
Daca aceste simptome dureaza mai mult de 10 - 15 minute, este de recomandat sa apelati serviciul 112.
In timpul in care asteptati ambulanta, puteti lua Aspirina 300 mg pe care o mestecati, in cazul absentei alergiei la aceasta. Aspirina intervine in reducerea cheagului de sange, cauza a obstructiei arterelor coronare.
Tratamentul infarctului miocardic va incepe de la primul contact al pacientului cu medicul.
Pacientul este internat intr-un serviciu de cardiologie, unde va beneficia de tratament medicamentos si cel mai important, de efectuarea unei coronarografii in timpul careia se poate realiza tratamentul interventional. Scopul coronarografiei este de a identifica artera obstruata si de a o dezobstrua, cu reluarea fluxului prin artera (reperfuzie coronara). Aceasta consta in introducerea, sub anestezie locala, a unui cateter, ghidat radiologic, pe o artera de la nivelul mainii sau piciorului, pana la nivelul arterei obstruate. La acest nivel, trombul poate fi aspirat, iar la nivelul stenozei restante, se implanteaza un dispozitiv numit stent, sub forma unui tub mic din plasa, care va impiedica reaparitia stenozei.
Cu cat reperfuzia coronara se realizeaza mai repede, cu atat aria de necroza va fi mai mica, iar recuperarea mai rapida. Acest beneficiu poate fi obtinut daca reperfuzia coronara se realizeaza in primele 4-6 ore de la debutul infarctului.
Infarctul miocardic
Pacientul va ramane sub supraveghere cardiologica 48 - 72 ore sau mai mult, in functie de gravitatea infarctului miocardic. Este important de precizat, ca fiecare pacient va avea un tratament medicamentos, pe care trebuie sa il urmeze. Intreruperea acestui tratament, in special in primele 12 luni de la implantarea stentului, creste riscul de a forma un tromb in stent, cu refacerea infarctului, de cele mai multe ori fatal. De asemenea, pacientul cu infarct va ramane toata viata pe tratament medicamentos care va fi adaptat dupa fiecare consult cardiologic.
Este important ca pacientul sa faca eforturi pentru modificarea stilului de viata, cu inlaturarea factorilor care cresc riscul cardiovascular : oprirea fumatului, adoptarea unei diete sanatoase, bogata in fructe si legume, fara alimente procesate, evitarea alimentelor de tip fast-food, practicarea unui sport de tip cardio in vederea combaterii sedentarismului, diagnosticarea precoce a diabetului si instituirea unui tratament precoce al acestuia. Pacientii pot beneficia de recuperare cardiovasculara, unde pot efectua activitati fizice adaptate, sub stricta supraveghere a medicului cardiolog.
Este de asemenea important, ca pacientii post-infarct miocardic sa fie apti de a se reintoarce la munca, dupa o perioada adecvata de recuperare.
Pacientul care a suferit un infarct miocardic trebuie sa mearga in mod regulat la medicul cardiolog, sa urmeze tratamentul recomandat, sa se informeze despre afectiunea sa, sa isi modifice stilul de viata.