Migrena - durere de cap
Migrena este durerea de cap cu anumite caractere particulare : este severa, pulsatila, repetitiva, adesea cu debut brutal, precedata de fiecare data de aceleasi semne premonitorii (aura), declansata adesea de aceeasi factori, dureaza intre 2 ore si 4 zile, raspunde greu la antialgice uzuale, se insoteste de manifestari vegetative (greata, varsaturi, tulburari de vedere, poliurie).
Migrena are un substrat reprezentat de eliberarea de serotonina cu efect de vasoconstrictie pe vasele cerebrale. Dignosticul se pune anamnestic (crize similare in antecedente, ereditate - se poate mosteni un teren migrenos) si mai ales clinic (din descrierea pacientului).
Pentru migrena nu exista analize de sange diagnostice, iar explorarile imagistice (tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara) se fac doar pentru diagnostic diferential cu alte cauze de cefalee (tumorale, accidente vasculare).
Daca dorim sa prevenim o migrena trebuie sa fie identificati factorii declansatori (eliberatori de serotonina) si sa fie evitati - consumul anumitor alimente : ciocolata, vinul rosu, branzeturi; factori de stress : depresia, furia, socurile emotionale, surmenajul; factori senzoriali : lumina puternica, mirosuri puternice, zgomot excesiv; modificari hormonale : perioada menstruala, tratamente hormonale inclusiv contraceptive; anumite medicamente : litiu, nitroglicerina, unele antinflamatoare si antihipertensive.
Exista si medicamente cu efect de prevenire a unei migrene sau rarire a crizelor migrenoase : betablocante, calciu blocante, antidepresive si antagonisti de serotonina - acestea se administreaza doar la indicatia medicului specialist, sub stricta supraveghere.