Info medical Articole medicale Oftalmopatie diabetica

Oftalmopatie diabetica

Oftalmopatie diabetica reprezinta un grup de afectiuni la nivelul ochilor, determinate de diabetul zaharat, boala frecventa si cu consecinte grave asupra organismului atunci cand nu este controlata.

Intre cele mai importante oftalmopatii diabetice sunt cataracta (opacifierea cristalinului), glaucomul secundar (cresterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic), retinopatia diabetica (afectarea retinei) si edemul macular (afectarea retinei centrale). Aceste boli oculare pot aparea datorita diabetului, toate ducand la scaderea vederii.

Studiile estimeaza faptul ca unele dintre aceste afectiuni au o prevalenta de pana la 40 % la cei cu diabet, iar dintre acestia aproximativ 10 % avand risc de orbire.

In functie de cauza, scaderea vederii poate aparea brusc (in decurs de zile) si este resimtita de pacient, care in acest caz se prezinta la medicul oftalmolog sau treptat (in luni / ani) nefiind de obicei perceputa de pacienti.
In unele oftalmopatii diabetice, scaderea vederii poate fi reversibila : prin operatie in cazul cataractei, prin anumite masuri in primele stadii ale retinopatiei diabetice si edemului macular etc. insa numai cand problema este diagnosticata la timp de catre medicul oftalmolog.

Din pacate, diabetul zaharat poate duce la orbire atunci cand problemele oculare sunt depistate prea tarziu.

Retinopatia diabetica avansata este dificil de controlat si de multe ori vederea nu mai poate fi imbunatatita / recuperata. De aceea, pacientii cu diabet zaharat necesita controale oftalmologice periodice pentru verificarea starii ochilor, diagnosticarea si urmarirea / tratarea precoce a oricaror probleme oculare.

Tratamentul in cazul oftalmopatiei diabetice poate fi laser, chirurgical sau prin administrarea locala a unor substante terapeutice, in functie de tipul si stadiul bolii.

Un prim consult oftalmologic trebuie facut atunci cand o persoana este diagnosticata cu diabet zaharat, iar apoi este recomandat un control oftalmologic o data pe an sau mai des, in functie de concluziile consultului initial. Consultatia de rutina consta in evaluarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare si examinarea aspectului ochilor la biomicroscop cu fund de ochi (examinarea ochilor in interior). De retinut faptul ca acestea necesita instilarea de picaturi local pentru marirea pupilelor, ceea ce va avea ca efect incetosarea vederii pentru cateva ore.

Desi evaluarea oftalmologica periodica este foarte importanta, principala masura de a preveni orbirea este mentinerea glicemiei in limite normale. Cresterea nivelului glucozei in sange (hiperglicemia) duce la cresterea glucozei si in interiorul ochilor. Riscul afectarii oculare creste in cazul diabetului zaharat tipul 1 si cu cat glicemia si durata bolii sunt mai mari.

Alti factori de risc importanti pentru oftalmopatia diabetica sunt hipertensiunea arteriala si fumatul, iar controlul acestora scade semnificativ riscul de orbire.


In cadrul Centrului nostru, serviciul de Oftalmologie va sta la dispozitie pentru un diagnostic rapid si precis.