Urticaria acuta - aspecte clinice
Leziunile urticariene se prezinta ca arii de edem ale dermului superficial, evanescente, circumscrise, supradenivelate, eritematoase, de regula, pruriginoase.
Leziunile au culori diferite (de regula, de la roz la rosu aprins, dar pot fi si purpurice sau albe), formele sunt variabile, iar dimensiunile sunt cuprinse intre cativa milimetri si centrimetri. Au o suprafata catifelata, cu margini curbe, policiclice si nu prezinta scuame. Pot fi prezente oriunde pe corp, izolate, asimetrice sau grupate, uneori fuzionate pe arii intinse. In general, sunt pruriginoase. Alteori, senzatia descrisa este de durere, arsura sau tensiune cutanata, mai ales in cazul leziunilor asociate cu angioedem. Pruritul poate fi prezent si in ariile cutanate dintre leziuni. Dermografismul este frecvent observat impreuna cu leziunile urticariene.
Leziunile individuale dispar complet, fara cicatrice, de regula in mai putin de 24 de ore dar, noi leziuni apar continuu, in ansamblu eruptia fiind descrisa ca fiind migratorie si fugace.Leziunile de urticarie vasculitica dispar mai lent, in cateva zile si pot lasa o hiperpigmentare reziduala.
Leziunile cutanate perioculare, peribucale sau genitale pot evolua cu edem tisular masiv, impresionant care, dispare de regula in mai putin de 24 de ore.
Cand edemul este important, centrul leziunii poate fi mai palid, in timp ce periferia ramane eritematoasa.
Patruzeci la suta din pacienti au doar urticarie, 50 % au si urticarie si angioedem, pe cand 10 % din pacienti au doar angioedem.
Edemul afecteaza, de regula, tesutul periocular si buzele dar, poate implica toata fata, mucoasa laringiana, mainile, picioarele, regiunea genitala. Pielea suprajacenta poate avea aspect normal sau poate fi acoperita de leziuni urticariene. De regula, angioedemul nu este pruriginos dar se poate insoti de senzatie de arsura sau durere locala.Edemul poate fi simetric sau nu; se poate remite spontan sau nu.
In cazul unui pacient cu urticarie si/sau angioedem, urmatoarele simptome si semne trebuie sa atraga atentia asupra unei posibile reactii anafilactice, amenintatoare de viata :
- tumefactia fetei, limbii si laringelui
- respiratie suieratoare
- respiratie dificila
- deglutitie dificila
- senzatie de constrictie toracica sau laringiana
- batai cardiace rapide sau neregulate
- ameteala sau senzatie de slabiciune
- pierderea starii de constienta
- scaderea tensiunii arteriale
- dureri abdominale, varsaturi, diaree
Alte sectiuni din articolul despre urticarie :