Urticaria acuta - date epidemiologice
Urticaria acuta afecteaza 15 - 25 % din populatia globului. Angioedemul afecteaza circa 3 % din populatie. Urticaria acuta este mai frecventa in randul persoanelor atopice.
Urticaria poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa la copii si adulti tineri (decadele 2 - 3 de viata).
Urticaria afecteaza ambele sexe, cu o frecventa discret mai mare in randul femeilor (61 % din cazuri).
Nu se descrie o predispozitie rasiala pentru urticaria acuta.
Urticaria acuta este rar mortala, in cazuri de anafilaxie severa sau angioedem de tract respirator.
Cauzele si factorii care influenteaza aparitia urticariei
La 50 % din cazurile de urticarie acuta, cauza specifica poate fi identificata.
Cele mai frecvente cauze sunt :
- infectiile - infectiile virale de tract respirator superior sunt o cauza frecventa de urticarie acuta, mai ales la copii unde sunt responsabile de circa 39 % din cazuri. Si alti agenti infectiosi pot fi implicati : virali (virusuri hepatitice A, B, C; virusuri herpetice), bacterieni, fungici, parazitari (ascarizi, tenii, trichinella)
- medicamentele - aproape orice medicament poate determina o urticarie acuta. Dintre ele, mai frecvent implicate sunt : antibioticele, antialgicele, sedativele, tranchilizantele, diureticele, suplimentele dietetice, antiacidele, medicatia antireumatica, substantele de contrast radioopace, produsele naturiste, vitaminele, laxativele, picaturile de uz oftalmic sau otic, substantele folosite pentru dusuri vaginale. Unele urticarii medicamentoase pot aparea la intervale de timp destul de lungi fata de administrarea medicamentului, facand destul de dificila recunoasterea acestuia drept cauza a urticariei (de exemplu, urticaria cauzata de alergia la penicilina poate sa apara si la 14 zile de la incheierea administrarii acestui antibiotic)
- alimentele - sunt o cauza frecventa de urticarie acuta si de urticarie la copii. Alimentele crude determina mai frecvent urticarie decat cele prelucrate termic. Conform Academiei Americane de Dermatologie, alimentele cel mai frecvent incriminate sunt : alunele, nucile, ciocolata, pestele, fructele de mare, rosiile, ouale, capsunile si fructele de padure, laptele. Aditivii alimentari si conservantii (salicilati, benzoati) pot si ei determina urticarie. Leziunile urticariene apar la minute - ore dupa ingestie, dependent de locul de absorbtie al alimentului la nivelul tractului digestiv
- intepaturile de insecte - pot determina aparitia de urticarie acuta papuloasa
- agentii chimici : sunt mai frecvent incriminati latexul, sapunurile, detergentii, cosmeticele, mai ales produsele ce contin persulfat de amoniu folosie in ingrijirea parului
- urticaria acuta poate face parte din tabloul de debut al unor afectiuni sistemice (colagenoze, afectiuni maligne, maladii buloase etc), situatii in care, urticaria va avea in timp tendinta la cronicizare
Celelalte sectiuni ale articolului despre urticarie :