Secretie uretrala
Examenul de secretie uretrala este metoda prin care se identifica agentii patogeni responsabili de infectia uretrei masculine si / sau a prostatei. Examenul de secretie uretrala poate releva atat bacterii "obisnuite", cat si fungi (ciuperci), dar si microorganisme "speciale", cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hommini sau Ureaplasma urealiticum, responsabile de uretrite sau uretro-prostatite. Testul de secretie uretrala este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinica, fiind indicat de medicul specialist urolog.
Recoltarea se face de catre personalul mediu, instruit in prealabil de catre medicul specialist, la cabinetul de recoltari (proba nu se va recolta de catre pacient sau la domiciliu).
Se insista asupra faptului ca recoltarea sa se faca dimineata, fara ca pacientul sa-si faca toaleta organelor genitale sau sa urineze.
Este de preferat ca recoltarea probei sa nu fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice (spermocultura; urocultura).
Recoltarea probei poate fi precedata sau urmata de recoltarea secretiei de sant balano-preputial in aceleasi conditii de pregatire.
Recoltarea se efectueaza cu manusi.
Pacientul se aseaza in pozitie culcata si se atentioneaza ca recoltarea prevede o manevra neplacuta. Tamponul se introduce in uretra bland, cu miscari fine de rotatie pana la o adancime de cca 2 cm. La retragere se imprima tamponului tot miscari de rotatie.
Recoltarea pentru antigene genitale din secretia uretrala (Chlamydia trachomatis si Mycoplasma hommini / Ureaplasma urealiticum) trebuie sa se desfasoare in urma aceleiasi pregatiri si in aceleasi conditii.