Urocultura
Urocultura este metoda prin care se permite, prin cultivarea si analiza probelor de urina, identificarea agentilor patogeni care produc infectii ale tractului urinar. Testul de urocultura este utilizat in laboratoarele de microbiologie clinica, fiind recomandat de medicul specialist pentru a stabili existenta unei infectii a cailor urinare.
Proba de urina folosita pentru urocultura poate fi prelevata in unitatea medicala sau la domiciliul pacientului daca se respecta instructiunile de recoltare.
Recoltarea se face intr-un recipient special - urocultor - de unica folosinta, steril, cu capac etans, pentru a preveni contaminarea probei.
Volumul de urina necesar unui test uzual este de 10 - 15 ml.
Recomandari pentru recoltarea probei de urina pentru urocultura :
- pentru adulti :
- se recomanda recoltarea din prima urina de dimineata sau se accepta un esantion de urina obtinut dupa cca 4 ore de staza vezicala (lipsa mictiunii)
- se face toaleta riguroasa a regiunii urogenitale cu apa si sapun (nu se utilizeaza substante sau solutii dezinfectante) si se sterge regiunea cu un prosop curat sau compresa sterila; la barbati se recomanda ca toaleta locala sa se efectueze cu decalotarea glandului
- la femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril
- se recolteaza o cantitate de cca 20 ml de urina din jetul mijlociu direct in recipientul steril (primul jet se lasa sa curga in toaleta)
- nu se vor atinge peretii interiori ai urocultorului; la sfarsitul recoltarii, capacul se infileteaza strans pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei si contaminarii acesteia
- pentru sugari :
- se spala zona urogenitala cu apa si sapun si se tamponeaza cu comprese sterile
- se fixeaza punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar
- se verifica fermitatea aderarii benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe langa punga si contaminarea acesteia
- dupa recoltare, punga se dezlipeste de tegumentul copilului si cele doua benzi adezive se lipesc intre ele asigurandu-se astfel inchiderea pungii; este recomandat ca punga sa se transporte la laborator in interiorul unui urocultor steril pentru adulti
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina se recolteaza dupa 5 - 7 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.
Urina se recolteaza in recipiente sterile procurate de la laborator(urocultoare sterile pentru adulti, pungi sterile de unica folosinta pentru sugari).
Daca proba nu poate fi transportata in maxim 2 ore la laborator, aceasta se pastreaza la temperatura 2 - 8°C.
Este de preferat ca recoltarea probei sa nu fie precedata sau urmata de recoltarea altei probe biologice (secretie uretrala, secretie vaginala, spermocultura).