CA 125 markeri tumorali
CA 125 este o glicoproteina cu o greutate moleculara de 200 kDa si un continut in carbohidrati de aproximativ 25%. CA 125 circula in ser legata de o alta glicoproteina cu greutate mai mare de 1000 kDa.
CA 125 a fost evidentiat pentru prima data in 1983 de catre Bast si colab. la 82 % dintre pacientele cu cancer ovarian. CA 125 este identificat prin reactivitatea sa cu anticorpii monoclonali OC 125 ce recunosc determinanti antigenici repetitivi din CA 125.
CA 125 este prezent in cursul dezvoltarii embrionare la nivelul epiteliului celomic si in lichidul amniotic. In cazul tesuturilor de origine adulta, prezenta CA 125 a fost demonstrata la nivelul epiteliului oviductelor, endometrului si endocervixului. CA 125 se gaseste intr-un procent ridicat de tumori ovariene de origine epiteliala si poate fi detectat in serul femeilor cu cancer ovarian primar invaziv (excluzand pacientele cu cancer cu potential malign scazut). Nu apare pe suprafata epiteliala a ovarelor normale (adulte sau fetale). Carcinoamele ovariene reprezinta aproximativ 28 % din tumorile ginecologice; incidenta lor este de 3,4 % dintre cancerele sexului feminin; (sursa: Globocan 2020).
Valorile de referinta pentru CA 125 sunt sub 35 U/ml (ECLIA). Cresteri fiziologice survin in cursul menstruatiei si in primele luni de sarcina.
Valori crescute se regasesc uneori in numeroase afectiuni ginecologice benigne, precum chisturile ovariene, metaplazia ovariana, anexite acute, endometrioza, uter miomatos sau cervicita. Cresteri usoare ale acestui marker pot aparea si in numeroase alte afectiuni benigne (pancreatita acuta si cronica, ciroza, hepatite, boli gastrointestinale benigne, insuficienta renala, afectiuni autoimune). Desi cele mai ridicate niveluri de CA 125 apar la pacientele cu carcinom ovarian, valori crescute se inregistreaza si in cazul afectiunilor maligne ale endometrului, sanului, tractului gastrointestinal.
CA 125 nu reprezinta o metoda de screening a cancerului ovarian in populatia generala, dar trebuie determinat, pe langa ecografie, la toate pacientele la care se suspecteaza un carcinom ovarian sau la cele cu antecedente heredo-colaterale de carcinom ovarian, precum si la intervale regulate dupa tratament pentru monitorizarea raspunsului si detectarea carcinoamelor ovariene reziduale sau recurente, la pacientele care au efectuat terapie de prima linie, pentru eventuale alternative terepeutice.
Despre markeri tumorali :