Info medical Articole medicale Antigenul carcinoembrionar (CEA)

Antigenul carcinoembrionar (CEA)

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este un marker util in monitorizarea terapiei cancerului colorectal.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventa afectiune maligna atat in intreaga lume (in populatia generala), reprezentand 10 % din cancerele nou aparute in 2020, cat si in Europa (11.8%). In Romania, in 2020 incidenta cancerului colorectal a fost de 13% - locul I in populatia generala, locul al-2-lea dintre cancerele nou aparute la femei, dupa cancerul de san (11.8%) si locul al 3-lea intre cancerele nou aparute la barbati, dupa cancerul pulmonar si cel de prostata (14.1%); (sursa: Globocan 2020).

Antigenul carcinoembrionar (CEA) a fost descris pentru prima data in 1965 de catre Gold si Freedman la un pacient cu carcinom colorectal.

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este o molecula inalt glicozilata, cu greutatea moleculara de 180 kDa. CEA, similar cu AFP, apartine grupului de antigene oncofetale produse in timpul vietii embrionare si a dezvoltarii fetale. Productia sa este suprimata dupa nastere, ajungand la valori foarte scazute la varsta adulta, la nefumatori sub 5 ng/ml, la fumatori sub 6.5 ng/ml (ECLIA). Se presupune ca CEA este implicat in diferite procese biologice legate de adeziunea celulara, imunitate si apoptoza.

Concentratii serice mari de CEA sunt gasite frecvent in adenocarcinoamele colorectale si mai rar in alte tipuri de carcinoame : tiroidian medular, san, tract gastrointestinal, ficat, pancreas, plaman, ovar, prostata; cresteri mici – moderate pot apare in afectiuni benigne ale intestinului, pancreasului, ficatului, plamanului (ciroza hepatica, hepatita cronica, pancreatita, colita ulcerativa, boala Crohn). Fumatorii au concentratii mai crescute de CEA, lucru ce trebuie avut in vedere in interpretarea rezultatelor.

Determinarea antigenului carcinoembrionar CEA nu este recomandata pentru screeningul cancerului in populatia generala, iar valori normale ale CEA nu exclud posibilitatea prezentei unei afectiuni maligne.

Indicatia principala pentru determinarea antigenului carcinoembrionar CEA este verificarea si monitorizarea terapiei pacientilor cu carcinom colorectal, pentru identificarea recurentelor si stabilirea stadializarii, concentratia de CEA corelandu-se cu stadiul tumorii. Nivelele serice preoperatorii de CEA se coreleaza cu intervalul de timp postoperator fara recurente si cu durata de viata, putand fi utilizat drept factor de prognostic. De asemenea, monitorizarea CEA trebuie sa inceapa inaintea tratamentului, pentru a putea stabili scaderea post-terapeutica si stabilirea nivelului pentru evaluarea posibilelor recurente. Pentru pacientii in stadiul II si III, nivelul CEA trebuie determinat la fiecare 2 - 3 luni pentru cel putin 3 ani dupa diagnostic. Nivelul revine la normal in aproximativ 1 - 4 luni dupa inlaturarea tesutului tumoral. O noua crestere indica progresia bolii, recurenta sau aparitia metastazelor.


Despre markeri tumorali :