CA 19-9 markeri tumorali
CA 19-9 (Carbohydrate antigen 19-9) este un antigen de grup sangvin Lewis (a) modificat si reprezinta un biomarker folosit in principal monitorizarea pacientilor cu cancer pancreatic.
CA 19-9 a fost izolat pentru prima data in 1979 din carcinom colorectal (Kaprowski).
CA 19-9 este un derivat al sistemului de grupe sangvine Lewis. Persoanele cu grupa Le a-/b- (6 % din populatie) sunt incapabile genetic sa sintetizeze CA 19-9, chiar in prezenta unei neoplazii, din acest motiv nefiind recomandat pentru screening.
CA 19-9 se gaseste in mod normal in celulele epiteliale fetale din stomac, intestin, ficat, pancreas. La adult se gaseste in cantitati mici in pancreas, ficat, vezica biliara, plaman, glande salivare.
Niveleul de referinta pentru CA 19-9 este de 27 U/ml (ECLIA).
CA 19-9 este un marker primar in carcinomul pancreatic (80 % din cazuri), cu o sensibilitate intre 79 - 95% si o specificitate intre 82 - 91%, in cazul pacientilor simptomatici (pierdere in greutate, dureri abdominale, icter, investigatii imagistice pozitive). Valori <100 U/ml indica foarte probabil tumori rezecabile, in timp ce valori de peste 100 U/ml sunt inalt sugestive pentru tumori metastazate.
CA 19-9 este frecvent crescut si in alte carcinoame gastrointestinale : colorectal, gastric, hepatocelular, colangicarcinom. Cresteri ale CA 19-9 au fost semnalate si in cancerul pulmonar, de san, ovarian (tip mucinos), uterin. In cazul carcinomului hepatobiliar, valorile CA 19-9 furnizeaza o sensibilitate de 50-75 %. In cazul carcinomului gastric se recomanda determinarea concomitenta a CA 72-4 si CEA. In carcinomul colorectal, este considerata adecvata numai determinarea CEA; numai în cazuri rare de CEA-negativ poate fi utila determinarea CA 19-9.
Nivele usor crescute si tranzitorii apar si in diferite afectiuni benigne : inflamatie gastro-intestinale, litiaza coledociana, colecistita, icter obstructiv, hepatita cronica, ciroza hepatica, pancreatita acuta sau cronica, fibroza chistica, hidronefroza, afectiuni reumatismale, afectiuni pulmonare, tiroidiene, ginecologice, diabet zaharat.
Exista o stransa corelatie intre nivelul seric de CA 19-9 si gradul colestazei, precum si cu nivelul fosfatazei alcaline si bilirubinei in cazul insuficientei hepatice acute, hepatitetelor acute sau cronice, cauza fiind reprezentata probabil de o hipersecretie inflamatorie de CA 19-9 de catre celulele epiteliale.
Despre markeri tumorali :