Menopauza

Menopauza - mecanisme hormonale

Dupa cum am vazut, menopauza este un diagnostic retrospectiv, dupa 12 luni consecutive de amenoree.(16)
Este vorba de un fenomen natural fiziologic, dar poate fi si patologic sau chiar iatrogen, ca urmare a chimioterapiei de exemplu.
Menopauza se confirma cand stocul de foliculi e critic si nici un folicul nu mai ajunge la maturizare, scazand secretia ovariana hormonala de estrogen si progesteron.(23)(24)
Secretia hormonala nu e nula la femeile aflate în menopauza. Toate acestea vor avea repercusiuni asupra axului hipotalaomo-hipofizar, cu un nivel de LH care creste progresiv. Creste de asemenea secretia de GnRH din cauza ridicarii retrocontrolului negativ exercitat de celulele granuloasei asupra hipotalamusului, via inhibina B si estradiol. Din cauza cresterii amplitudinii si frecventei pulsatile a GnRH, sinteza gonadotropinelor va fi crescuta, putand fi multiplicata de 10 ori pentru FSH si de 3 ori pentru LH, prin comparatie cu cea a femeilor înca în activitate genitala.
Nivelul de 17β-estradiol scade semnificativ, iar progesteronul va coborî la un nivel de 1 µg/dl. Ovulatia nemaiavand loc, nu mai exista corp galben care sa sintetizeze progesteron, originea acestuia este doar suprarenaliana. Celulele tecale si ale corticosuprarenalei vor continua sa secrete androgeni, în special Δ4-androstendion, care se va transforma prin aromatizare în tesutul gras periferic, piele sau ficat, în estrona. Estrona, chiar daca este un hormon slab, va fi partial convertit în 17β-estradiol în anumite tesuturi (san, uter) prin intermediul unei sulfataze si a 17β-hidroxisteroid dehidrogenaza. Aceste mecanisme permit explicarea persistentei unei impregnari estrogenice la femeia în menopauza.(25)

Diagnostic si tablou clinic

Diagnosticul menopauzei, al tulburarilor ei, se stabileste pe baza urmatoarelor criterii clinice(3) :

  • varsta pacientei : 40 - 55 ani;
  • amenoree de minim un an;
  • existenta sindromului climacteric : valuri de caldura (la 75 - 80% din femei), transpiratii, insomnie (la 40 - 50% din cazuri), iritabilitate;
  • manifestari ale sindromului genito-urinar (SGU) (uscaciune vaginala - la o treime din cazuri);
  • scaderea libidoului, aparitia dispareuniei (la aproximativ 40% femei);
  • suferinte osteo-articulare;
  • tulburari ale dispozitiei, memoriei si cognitiei;
  • examenul clinic general - talie, greutate, tensiune arteriala, alura ventriculara.

Acest context clinic nu impune dozari hormonale pentru dovedirea scaderii estrogenilor si cresterea FSH-ului.(3)
Ceea ce se va face este testul la progesteron. Acest test implica luarea unui progestativ timp de 10 zile / luna, 3 luni consecutiv. Aceasta administrare nu va produce nici o sangerare la femeia în menopauza, datorita hipoestrogeniei instalate.(11)
În cazul pacientelor histerectomizate sau care au oprit CO, se vor doza FSH si 17β-estradiol. În caz de menopauza FSH va depasi 20mui/ml, iar 17β-estradiol va fi sub 50pg/ml.(11)
Daca pacienta doreste sa recurga la tratament hormonal substitutiv, va fi necesar un bilant biologic pentru a evalua raportul între riscuri si beneficii (THM interfera cu BCV, cu coagularea, cu functia hepatica si creste riscul neoplaziilor estrogeno-dependente).(3)
Acest bilant va evalua(11) :

  • glicemia;
  • lipidograma (colesterol total, HDL si LDL -colesterol, trigliceride)
  • functia hepatica;
  • coagulograma;
  • citologia cervico-vaginala, ecografie pelvina;
  • mamografia ambilor sani si axile;
  • EKG, factori de risc cardio -vasculari;
  • densitate minerala osoasa, factori de risc pentru osteoporoza.

Celelalte sectiuni ale articolului despre menopauza :


Bibliografie :

  1. https://sogr.ro/wp-content/uploads/2019/06/31.-Terapia-menopauzei.pdf
  1. https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01284218/document
  1. World Health Organization Scientific Group. Research on the Menopause în the 1990s. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 1996. WHO Technical Report Series 866.
  1. Sievert, Lynnette Leidy (2006). Menopause: a biocultural perspective ([Online-Ausg.] ed.). New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press. p.81.ISBN 9780813538563 .Archived from the original on 10 September 2017.
  2. 24) Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. 28 June 2013.Archived from the original on 2 April 2015. Retrieved8 March2015.
  3. 25) Andrea L.SikonHolly L.Thacker ,Chapter 16 - Menopaus,General Gynecology,2007, Pages 383-407